Министерството на здравеопазването, Община Бургас, Сдружението на младите лекари и

...
Министерството на здравеопазването, Община Бургас, Сдружението на младите лекари и
Коментари Харесай

Меморандум за сътрудничество в подкрепа на бъдещите медици подписаха в Бургас

Министерството на опазването на здравето, Община Бургас, Сдружението на младите лекари и Университет „ Проф. доктор Асен Златаров “ подписаха меморандум за съдействие в поддръжка на бъдещите медицински фрагменти, които се образоват във висшето учебно заведение. Документът беше подписан от служебния министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев, кмета на Бургас Димитър Николов, ректора на висшето образователно заведение проф. Магдалена Миткова и доктор Стамен Пешев, който е ръководител на новоучреденото Сдружение на младите лекари, част от локалната конструкция на Българския лекарски съюз.

„ Съвместните ни дейности към този момент дават резултати и в мое лице ще намерите съдружник да ви помогнем за всичко, което вършиме. В най-кратък период – идващия месец, ще създадем обучителен център по телемедицина тук, в университета, защото това е бъдещето. Бях в Израел и на всички места се работи по този начин. В един миг имаше една „ почивка “ в структурирането на нашето опазване на здравето. Сега с оптимални темпове се стремим да излезем от нея и да действаме, тъй че в къси периоди да се реализират концепциите. Основният проблем на младите лекари е положителната подготовка в България. Подписахме в Швеция документи за безвъзмездни специализации на млади лекари там. Имаме партньорство и с Тел Авив, Кьолн и Страсбург “, показа министърът на опазването на здравето Асен Меджидиев, представен от Българска телеграфна агенция.

Чрез съглашението ще се търсят благоприятни условия за възстановяване на образователната и практическа база в лечебниците в община Бургас, което от своя страна ще помогне за привличане на млади експерти в града от другите райони в страната. Документът дава опция и за взаимни дейности по обезпечаването на спомагателни квалификации и образования в страната и чужбина, финансиране на разнообразни стратегии, в това число и огромния педиатричен план на Югоизточна България, който към този момент е стартирал, дружно с 85 общини от района, като част от комплексната здравна услуга, като се дава финансиране за образование във водещи европейски лечебни заведения, стана ясно от думите на кмета Димитър Николов.

“Вече сме подготвили съглашението с Европейската асоциация на детските лечебни заведения. Предлагаме нашите млади експерти първи да се възползват от тази огромна интернационална стратегия, която се финансира от Европейската капиталова банка и структурните фондове на Европейската комисия. Благодаря на ректора на университет „ Проф. доктор Асен Златаров “ проф. Миткова, на регионалния шеф проф. Мария Нейкова и младите бургаски лекари “, добави Николов.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР