Преговорите за обсъждане на новия Колективен трудов договор (КТД) в

...
Преговорите за обсъждане на новия Колективен трудов договор (КТД) в
Коментари Харесай

Работна група за нов КТД в здравеопазването искат работодатели

Преговорите за разискване на новия Колективен трудов контракт (КТД) в бранш „ Здравеопазване “ да се водят след основаването на работна група, в която да се включат страните по КТД. Това оферират работодателски организации в отговор на обвиняването от страна на синдикатите за. В отворено писмо работодателите оферират въпросната работна група да изготви отчет с обзор на положението на лечебните заведения, които не са достигнали нивото на възнаграждение, планувано в сегашния КТД.

На базата на този отчет пък следва да се договорят нива на възнаграждение, които кореспондират на обективните благоприятни условия на лечебните заведения, както и на опциите им да обезпечат финансиране по резистентен метод, считат работодателите.

Ето и цялостния текст на отвореното писмо:

Във връзка с публикувано от Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ) писмо, с което работодателите са упрекнати в бойкот на договарянията за разискване на нов отраслови групов трудов контракт (ОКТД) в опазването на здравето за интервала 2024-2026 година, работодателите в опазването на здравето, членуващи в представителните на национално ниво организации на работодателите в България, желаем да осведомяваме жителите за следното:

На 7 март 2024 година, по самодейност на синдикатите в бранш опазване на здравето започва процедура по договаряния за разискване текста на нов ОКТД в опазването на здравето. Действието на ОКТД за 2022-2024 година изтече на 12 април 2024 година Общ план на синдикалните организации, според условията на Кодекса на труда, беше показан на работодателските организации на 10 април 2024 година

Действащият до 12 април 2024 година ОКТД в опазването на здравето предвиждаше страните по него на всеки 6 месеца да организират взаимно съвещание, в границите на което да наблюдават неговото осъществяване, като се посочат клаузите, при чието осъществяване са зародили компликации, разискват се аргументите за неизпълнението, набелязват се съответни ограничения, дейности и периоди за осъществяване.

В хода на процедурата за разискване на нов ОКТД 2024-2026 година представителните организации на работодателите, които не са били страна по ОКТД 2022-2024 година, желаеха протоколи от извършените съвещания, както и информация за нивата на осъществяване на към този момент контрактуваните минимални хонорари, с оглед подкрепяне образуването на преговорна позиция. Такава информация не е предоставена и до сегашния миг.

На 25 април 2024 година беше получено писмо от Министъра на опазването на здравето, съдържащо информация по отношение на достигнатите нива на междинни съществени месечни заплати по категории личен състав, което, както е посочено в писмото, дава отклоняване и не отразява с акуратност главните заплати по контракт. Видно от писмото е, че огромен дял от лечебните заведения не са достигнали нивата на възнаграждение, контрактувани в ОКТД 2022-2024. В писмото вярно се отбелязва и че огромна част от държавните и общинските лечебни заведения не са в положително финансово положение и мъчно биха се справили с нарастване на главните работни заплати, планувани в оферти от синдикалните организации план за ОКТД 2024-2026 година

Предложението на синдикатите е за ново нарастване на главните работни заплати  с към 25% по отношение на „ контрактуваните “ през 2022 година, при което още веднъж подсещаме, че работодателските организации не подписаха ОКТД през 2022 година, като се изключи една работодателска организация.

Въпреки че, според Кодекса на труда и одобрените от Международната организация на труда стандарти, отрасловият КТД има деяние само по отношение на страните по него и членуващите в тях предприятия/работници и чиновници, през м. февруари 2023 година, Законът за здравното обезпечаване (чл. 55) беше променен, като заложи условие главните трудови хонорари на медицинските експерти, работещи в лечебни заведения за болнична помощ в осъществяване на контракти с НЗОК, да бъдат не по-малко удобни от плануваните в групов трудов контракт в бранш " Здравеопазване ".

Така на процедура ОКТД в Здравеопазването се разгръща по силата на закон, в несъгласие с член 51б на Кодекса на труда!

Нещо повече, в член 459а на Националния рамков контракт (НРД) са планувани съществени административни наказания за несъблюдение на заложените размери на главните заплати в Браншовото съглашение от 2022 година, а точно - „ финансова наказателна клауза “ за всеки работодател  от отрасъл „ Здравеопазване “ в размер от 200 до 500 лева за всеки обособен случай. За наново нарушаване „ финансовата наказателна клауза “ е в размер от 500 до 1000 лева за всеки обособен случай.

При това непочиващо на никакви разбори на положение на държавните и общинските лечебни заведения в страната, както и при цялостната липса на координиране на тези нормативни промени с тях в качеството им на съществени работодатели в опазването на здравето, поради финансовото положение на множеството от държавните и общински лечебни заведения в страната, въвеждането на наложителни минимални размери на главните трудови хонорари би имало отрицателен резултат освен върху действието на цялата здравна система, само че и върху самите медицински експерти.

С тези непостижими финансови тежести, налагани популистки извън, лечебните заведения неизбежно ще бъдат принудени да съкратят част от личния състав, ще лимитират други разноски – за вложения в нова инсталация, за медикаменти и консумативи, което ще докара до по-малко доходи, ще се отрази на лекуването на пациентите, а след това и до действителен риск от банкрут.

Всичко това значи за забележителна част от медицинските експерти риск от загуба на работното място, вместо увеличение на възнаграждението, а за пациентите – липса на достъп до здравна помощ в същото или в най-близко обитаемо място. Така, в устрема към силово налагане на голословни и некоординирани популистки цели, се основава действителна заплаха за банкрути на настоящите от десетилетия общински и държавни лечебни заведения в България. Да не забравяме, че популацията ни е застаряващо, оскъдно и за огромна част от хората – работещи и пациенти, е немислимо да сменят местопребиваване или да търсят лекуване в различен град.

Работодателите са заинтригувани доста повече от синдикалните организации да заплащат на чиновниците си високи заплати, само че това е въпрос на точни планове за доходи и разноски, в това число отговорностите за осигуровки и налози към държавния бюджет. Разчетите към днешна дата демонстрират следното:

Увеличението в цената на клиничните пътеки, клиничните процедури и амбулаторните процедури е 8-10%.

Увеличението в размерите на главните трудови хонорари на медицинските експерти в оферти нов ОКТД е 25-30% по отношение на предходния.

Считаме, че акцентирането единствено на промени във възнагражденията, колкото и претекстовете за това да наподобяват благородно, не могат да се осъществят действително без цялостна промяна на здравната система, без съществени промени в нейната организация, финансиране и ръководство. Увеличаването на  размера на главните заплати би трябвало да е натурален резултат от осъществените промени в организацията, структурирането и финансирането на здравноосигурителната система. Сегашният модел на финансиране на лечебните заведения като философия и наличие изигра своята роля и „ посредством “ на многото политически и други решения мощно се деформира, а като цяло е неефикасен.

Поради горните аргументи, работодателската страна в договарянията предложи следната процедура за продължение на договарянията за разискване на ОКТД „ Здравеопазване 2024-2026 “:

1. Създаване на работна група, с присъединяване на страните по ОКТД „ Здравеопазване “ и привличане като участници със статут на наблюдаващи представители на Българския лекарски съюз, Министерството на здравеопазването, Министерството на финансите и Националната здравноосигурителна каса. Привличането на участници, които не са страна по ОКТД, е обусловено от метода на финансиране на лечебните заведения, както и от съществуването на съгласуваност сред ОКТД, Закона за здравното обезпечаване и Националния рамков контракт.

2. Целта на работната група ще бъде правене на отчет, съдържащ обзор на положението на всички лечебни заведения, които не са достигнали нивото на възнаграждение, планувано в ОКТД 2022-2024.

3. На база на отчета по точка 2, договаряне на нива на възнаграждение, които кореспондират на обективните благоприятни условия на лечебните заведения, както и на опциите им да обезпечат финансиране по резистентен метод.

4. Лечебните заведения, които по справедливи аргументи не са достигнали контрактуваните в ОКТД 2022-2024 година минимални нива на възнаграждение, да бъдат освободени от налагане на глобите, планувани в НРД за МД.

Този метод беше общопризнат и по време на съвещанието на Отрасловия съвет за тристранно съдействие в опазването на здравето, което се организира на 13 май 2024 година

Действията на работодателите не следва да се квалифицират като бойкот на договарянията, доколкото целят воденето им по рационален метод, гарантиращ ползите на всички страни, които биха били обвързани с него и при осъществяването на разбори, предугаждане и деликатно обмисляне на вероятните последствия.

Напомняме, че груповото трудово договаряне е непринуден развой сред работодатели и синдикати, предвид на което не разбираме опитите за синдикален напън посредством ангажиране на най-висшите органи на държавна власт – Президента и Министър-председателя на Република България.

Призоваваме синдикатите за градивен разговор, учреден на данни и отчитащ освен действителните благоприятни условия на лечебните заведения, само че и достъпа на популацията до здравна услуга. И защото имаме вяра в обществения разговор, считаме, че единствено дружно можем да реализираме почтени условия на труд за работещите в опазването на здравето.

Представители на работодателите в договарянията за ОКТД Здравеопазване 2024:

Сдружение на общинските лечебни заведения в България (член на БСК)

Асоциация на университетските лечебни заведения (член на БСК)

Българска болнична асоциация (член на КРИБ)

Сдружение „ Медицински клъстер “ (член на АИКБ)
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР