Министерството на външните работи следи ситуацията с блокираните около 30

...
Министерството на външните работи следи ситуацията с блокираните около 30
Коментари Харесай

Мария Габриел: 30 българи са блокирани на о. Волос от наводненията

Министерството на външните работи следи обстановката с блокираните към 30 български жители, които са във Волос, Гърция. Това съобщи вицепремиерът и външен министър Мария Габриел, представена от БНР.

България е в непрекъснат контакт с гръцките управляващи, означи тя:

" В непрекъснат контакт сме с генералния консул в Солун. Българите имат нужното - дали ще става въпрос за храна или медикаменти. Следим обстановката ежечасно. Имам информация за към 30 българи в района на Волос. Имаме подготвеност сега, в който има опция те да доближат от мястото, където са откъснати - това е в пълномощията на гръцките управляващи, ние работим тясно с тях - да доближат до място, откъдето могат да бъдат превозени до България или евакуирани ".

Страната ни има подготвеност да спомага, в случай че са нужни превозване или евакуация на български жители, наранени от наводненията в Гърция, сподели Габриел.

Гръцките управляващи имат опция да доближат най-бързо до бедстващи българи, само че ние като страна сме подготвени да реагираме, добави Мария Габриел.

На въпрос по отношение на изразената от Европейската комисия подготвеност за подпомагане, в случай че от България постъпи молба за подпомагане по механизма на Европейския съюз за гражданска отбрана, по отношение на наводненията в Царево, Габриел съобщи:

" Активираме европейският механизъм, когато не можем сами да се оправим. За момента управляващите, виждате - армията, пожарната, полицията, всички са мобилизирани. Разбира се, че сега, в който доста бързо стане ясно, че има потребност от нужна поддръжка, хубавото е, че ние ще я имаме и тя беше ясно изразена от Европейската комисия ".

Това сподели Мария Габриел, която участва на откриването на третия интернационален конгрес " Бранд България - докосни чудесата ”, който се организира в Българската академия на науките.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР