В деня на празника на светите братя Кирил и Методий

...
В деня на празника на светите братя Кирил и Методий
Коментари Харесай

Какво чете българина

В деня на празника на светите братя Кирил и Методий постоянно поражда въпросът чете ли днешният българин и какво. На пръв взор данните на националната статистика са песимистични.

Според библиотечния фонд записаните читатели са 270 000, което е с 14% по-малко спрямо миналата година. Но, въпреки това, визитите са се нараснали с 15,7% и доближават към този момент 4 337 000, а библиотечният фонд е 5 638 000 тома. В Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий " през 2023 година има регистрирани 8 491 000 документа, или с 53 000  повече спрямо миналата година.

Увеличил се и фондът в 26-те районни библиотеки в регионалните центрове. Той е достигнал до 11 957 000 единици, което бележи нарастване с 277 000 спрямо 2022 година.

Реалностите
" Телеграф " се свърза с госпожа Здравка Шейретова, завеждаща филиал " Студентски " на Столична библиотека: " Не може да се каже, че българинът не чете. Досега в нашия филиал по отношение на предходната година имаме нови 650 читатели, 6000 визити и раздадени нови 16 500 тома. "

Екшън
Що се отнася до читателските усети, те са ориентирани към криминално-съдебната тема  и политическите трилъри. Най-търсените създатели са Джон Гришам, Даниел Стийл, Дейвид Балдачи, Лусинда Райли, Майкъл Конъли, Ерик-Еманюел Шмид, починалият към този момент Клайв Къслър.

Но радостно е, че има засилен интерес и към българските създатели като Георги Господинов, Захари Карабашлиев, Алек Попов, Виктория Бешлийска, Капка Касабова, Красимира Кубарелова. Търсят се също и биографични романи за актьори, артисти, исторически персони.

Трябва обаче да се означи, че от ден на ден млади родители идват в библиотека с децата си, с цел да изберат дружно книжки с приказки  - както от българските класици, по този начин и от днешната международна литература - Рик Риърдън, Джеф Кини, Дж.К. Роулинг, Катя Антонова, Мая Дългъчева, Тери Пратчет, Борис Априлов, Милен Хальов, Дейвид Уолямс.  

Наши създатели гостуват във филиал " Студентски "
Библиотеката беше открита на 23 май 2015 година Амбициите ни още от този момент бяха тя да се създаде и утвърди освен като библиотека, а и като средище за културен и информативен продан в региона. Ние организираме поредност от събития, изложения и осведомителни витрини.

Стана традиция да изнасяме активността на библиотеката отвън помещението чрез " зелените библиотеки ” и четене на приказки в детските градини за разпространение и откриване на книжовния фонд. За нас и през тази година беше значимо да предизвикваме ползите на родители с деца до 7 години, на учениците, на студентите и преподавателите.

Създадохме зона за гледане на просветителни и научно-популярни филми, за слушане на музика, зона за изнасяне на събития, презентации и полемики. Два пъти месечно гостуват български създатели, които показват пред читателската ни аудитория своите нови издания.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР