Министерството на отбраната на Русия предприе необичайна стъпка, опровергавайки твърденията

...
Министерството на отбраната на Русия предприе необичайна стъпка, опровергавайки твърденията
Коментари Харесай

Москва опроверга твърденията на военни блогъри за тежки загуби на руската морска пехота в Украйна

Министерството на защитата на Русия предприе необикновена стъпка, опровергавайки изказванията на съветски военни блогъри, че бригада на съветската морска пехота е изгубила стотици бойци при несполучлива атака в Източна Украйна, заяви Ройтерс, базирайки се на съветската организация РИА Новости.

Министерството реагира на отворено писмо от военнослужещи на 155-а бригада на морската пехота на Тихоокеанския флот на Русия, които се оплакват, че са били хвърлени в " неразбираемо " нахлуване против украинските сили югозападно от Донецк .

" В резултат на " деликатно " плануваната атака от " великите генерали " за четири дни загубихме към 300 души, убити, ранени и изчезнали. Както и половината от оборудването ни ", се споделя в писмото, което бе оповестено в " Грей Зоун ", известен боен блог. То е адресирано до Олег Кожемяко, губернатор на далекоизточния Приморски край, на хиляди километри от Украйна, където е основано подразделението.

Кожемяко наподобява признава, че писмото е същинско, само че споделя, че то преувеличава мащаба на същинските загуби.

" Установихме връзка с командирите. Да, има загуби, водят се тежки боеве, само че те са надалеч от това, което е написано в този апел ", съобщи той във видеообрръщение в своя канал в " Телеграм ".

Руското министерство на защитата е отхвърлило изказванията на блогърите, че 155-а бригада на морската пехота на Тихоокеанския флот е претърпяла " огромни, безсмислени загуби на хора и съоръжение ". Напротив, в границите на 10 дни подразделението е напреднало с 5 км югозападно от Донецк, заяви РИА Новости, цитирайки съветското ведомство.

Москва категорично отхвърли бригадните командири да са показали непросветеност.

" Благодарение на способените дейности на командирите загубите на морски пехотинци за дадения интервал не надвишават 1 % от персоналния състав, а ранените са 7 %, забележителна част, от които към този момент са се върнали в строя ", се споделя в изказването на министерството на защитата.

Това извънредно опровергаване на сходни известия подсказва, че данните са засегнали Москва в сензитивен миг от войната, когато съветските сили са подложени на мощен напън в отчасти окупираните региони на Украйна, които Русия разгласи за своя територия, отбелязва Ройтерс. Киев, Западът и по-голямата част от страните членки на Организация на обединените нации осъдиха присъединението на тези зони от Москва и го дефинираха като нелегално.

Руските военни блогъри, някои от които имат публика от по половин милион и повече души в обществените мрежи, стават все по-критични към грешките на московските генерали, откогато през септември Киев си върна огромни елементи от Североизточна Украйна.

В недоволствата, подадени от морската пехота, се подлагат на критика поименно обособени командири. В него те са избрани като бездарници, които се отнасят към хората си като към пушечно месо и се интересуват само от развиването на личната си кариера.

Данните са отнесени до военната прокуратура за спомагателна инспекция, посочи Кожемяко. " В изискванията на осведомителна война всички изявления в обществените мрежи би трябвало да бъдат проверявани. Сигурен съм, че при всички случаи обстановката ще бъде оценена и способените органи ще дадат оценката си ", добави той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР