Министерството на околната среда започна масирани проверки в тецове, циментови

...
Министерството на околната среда започна масирани проверки в тецове, циментови
Коментари Харесай

Екоминистерството започна масови проверки за горене на отпадъци

Министерството на околната среда стартира масирани инспекции в тецове, циментови фабрики и депа за боклуци. Целта е да се ревизира дали в тях се горят отпадъци. Проверки се правят в Пловдив, Плевен, Монтана и още места в страната.

Екоминистърът Емил Димитров ще предложи да бъде основана специфична дирекция, която да издава разрешителните, да следи вноса на отпадъците от чужбина и да управлява активността на депата.

"Имам клипове от сметища, които наподобяват на Великата китайска стена. Казал съм да не се издават нови известия на хора, които имат напълно дребни мощности за преправяне и са се задръстили с материал за една година напред ", изясни Емил Димитров.

Преди дни депутатите гласоподаваха всички съоръжения за боклуци да минават през процедура по наложителна Оценка на въздействието върху околната среда.

Прокуратурата повдигна обвинявания за горене на боклуци. Петима души бяха оставени за непрекъснато в ареста след прокурорската акция, при която бяха задържани някогашният зам.-министър на екологията Красимир Живков и предприемачите Пламен и Атанас Бобокови. За непрекъснато под стража към този момент остават Живков, Атанас Бобоков, някогашният началник на РИОСВ-Плевен Габриел Савов, Николай Миховски и Айгюн Еминов.

Според прокуратурата те са взели участие в проведена незаконна група. Живков е оказвал напън върху чиновници в районните инспекции по околната среда и водите, работещи по линия на отпадъците.

Адвокатът на братя Бобокови твърди в отворено писмо, че са били насърчавани от страната да не изнасят рисковите боклуци от предприятието си "Монбат " в чужбина

Адвокат Василев съобщи, че прокуратурата и съдът мачкат легален бизнес. Той твърди, че обвиняването против Бобоков е толкоз неразбираемо, че не би трябвало въобще да има мярка за неотклонение против него.

Той е на мнение, че Бобокови са били изкуствено пришити към италианския отпадък и компанията им е давала боклуци единствено на сдружения, получили съответните нотификация от Министерството на околната среда, т.е. имащи позволение да правят въпросната активност.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР