Министерството на образованието и науката опроверга твърдението на БАН, както

...
Министерството на образованието и науката опроверга твърдението на БАН, както
Коментари Харесай

МОН опроверга твърдението на БАН за сгрешена задача в матурата


Министерството на образованието и науката опроверга изказванието на Българска академия на науките, както и на доста родители, че е налице сбъркана задача в матурата на зрелостниците по български език.
Държавният специалист на просветното ведомство Александър Трингов изясни пред публицисти, че нарушаване на граматична норма в подточка Б на 7-ми въпрос от матурата няма, по тази причина и подточка Б е правилният отговор.
Става въпрос за изречението: "Убедително написаното мотивационно писмо на младия и упорит претендент впечатли комисия ". "В първия отговор има граматична неточност, където има две избрания към предмет превоз и второто определение също би трябвало да се членува. В третия отговор грешката е в използването на къс определителен член. В подточка Г грешката е, че обектът не е членуван, а когато обектът е единствен, като Искърското дефиле, той се членува.
В подточка Б изрично няма нарушена граматична норма, по тази причина нашето изказване е, че там не е позволена граматична неточност. Който споделя, че има нарушаване на граматична норма, би трябвало да каже на кое граматично предписание е нарушено? ", опъна се на езиковедите от Института по български език специалистът Трингов.
Пред Канал 3 от профилираната работа за езикови информации бяха безапелационни, че думата "комисия " във въпросното изречение, е трябвало да бъде членувана, както изискват нормите в българския език. На това мнение са и мнозина родители и филолози, които настояват противоположното и упорстват съставителите на теста да поемат отговорност за сбърканата задача.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР