Министерството на образованието и науката не одобрява и не счита

...
Министерството на образованието и науката не одобрява и не счита
Коментари Харесай

Образователното министерство не одобрява синдикалното лобиране за издателства

Министерството на образованието и науката не утвърждава и не смята за верен методът, при който учителите са насочвани към избора на съответни учебници. Това се споделя в отговор на министерството до Mediapool във връзка информацията, че водачът на най-големия училищен профсъюз Янка Такева е изпратила писмо, в което се предлага на преподавателите да изберат учебници и пособия на издателство " Клет България ".

В него се споделя, че издателството, което е правоприемник на " Анубис " и " Булвест 2000 " в продължение на 10 години подкрепя издаването на профсъюзния вестник " Учителско дело " и учителите се молят да го поддържат при избора на учебници " в духа на положителното обществено партньорство ".

От просветителното министерство декларират, че " по отношение на публикуваното писмо ще бъде извършен диалог в границите на Отрасловия съвет, както и среща със притежателите на издателства ". От там напомнят, че " изборът на учебници и образователни пособия се прави от учителите, които преподават по съответния предмет – професионално и обективно, без да им се оказва напън ".

" Получаването на материали и дарения, предоставяни от издателствата или техни представители, които са вносители на планове, както и включването на шефове и учители в екскурзии, семинари и събития, проведени от същите издателства, е неприемливо. Припомняме, че изборът на всеки учебник се съгласува и с публичния съвет на учебното заведение, в който вземат участие и родители ", написа още в позицията на просветителното министерство. В нея се напомня още, че при встъпването си в служба министърът на образованието Красимир Вълчев е наредил на началниците на РУО и шефовете на учебни заведения да не позволяват оказването на административен напън върху учителите при избора и оценяването на учебници.

С позиция във връзка писмото на Такева излязоха по-рано и от Съюза на работодателите в системата на националната култура. Тя беше оповестена във фейсбук страницата на организацията. В нея въпросът се дефинира като " сериозен ". " Проблемът не е основан от нас и тези, които го сътвориха, би трябвало да дадат своите отговори. Но този проблем е обвързван с доверието към нас и нашата работа, с доверието към учителите и избора на учебници, който те следва да създадат ", написа в позицията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР