Министерството на образованието и науката (МОН) няма да затваря училища,

...
Министерството на образованието и науката (МОН) няма да затваря училища,
Коментари Харесай

МОН няма да затваря училища заради COVID случаите

Министерството на образованието и науката (МОН) няма да затваря учебни заведения, само че остава в режим на превключване към отдалечено образование според от обстановката.

"Няма информация за затваряне на учебни заведения, изрично декларирам, че нямаме такова желание ", съобщи Таня Михайлова, заместник-министър на образованието.

Тя изясни, че излизането на дадена паралелка в образование в електронна среда ще се реализира от същите учители, които преди този момент са преподавали на децата.

При един инфектиран възпитаник с ковид, цялата паралелка ще бъде сложена под карантина, акцентира заместник-министърът. Дава се опция и на студентите, които са последна година в образованието си или трети курс в педагогическа компетентност, да се включат в класната стая.

"Следим непрекъснато обстановката и получаваме данни от Регионалните здравни инспекции в страната. Късно нощес разбрахме за карантиниран възпитаник в Бургас с позитивна проба да ковид ", заяви Михайлова. Трябва да свикнем с вируса, това ще се случва, предизвести тя и прикани родителите да не пускат децата си да вървят заболели на учебно заведение.

Училището би трябвало да сътвори условия за оптимално безрискова и безвредна среда и би трябвало да имаме съответни дейности, с цел да не се получават гнезда, сподели тя.

"Училищата ще се трансфорат в пропагандатор на болестта, само че не и развъдник ", сподели пулмологът доктор Александър Симидчиев. Според него там няма да имаме тежко боледуващи измежду учениците. Децата са в групата с невисок риск и при тях болестта протича леко. Тежко може да боледуват единствено преподавателите. Броят на позитивните ще се повишава, тъй като има доста контактни лица. Хоспитализацията или смъртността обаче няма да се увеличи, изясни експертът.

Той разяснява и обстоятелството, че децата биха могли да заразят своите по-възрастни близки и би трябвало да употребяват защитни средства.

„ Има няколко открити обстоятелството за маските. Те понижават честотата на предаване на респираторните инфекции, а освен на ковид. Втори факт е, че те нямат потвърдени странични резултати. Вреда от маските няма. Всеки който твърди противоположното, дано даде доказателства”, сподели експертът.

Пулмологът изясни, че заради средата, в която се намират децата, тяхната схватливост е огромна. Именно заради този факт броят на инфектирани няма да бъде дребен. Според него това няма да докара до утежняване на ситуацията в страната.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР