Министерство на електронното управление публикува и изпрати в ЦИК в

...
Министерство на електронното управление публикува и изпрати в ЦИК в
Коментари Харесай

МЕУ твърди, че е завършило сертифицирането на машините в срок

„ Министерство на електронното ръководство разгласява и изпрати в ЦИК в законоустановения период отчета за оценяване на сходството на машините. “

Това оповестиха от ведомството, откакто по-рано през днешния ден ЦИК анулира машинното гласоподаване с претекста, че към момента не е приключен процесът по узаконяване на устройствата за гласоподаване, а това е основно условие в Изборния кодекс.

„ Публикувано е и решението на МЕУ, Българския институт по метрология (БИМ) и Българския институт за стандартизация (БИС), с което трите институции удостоверяват сходството на машините “, показват на фейсбук страницата си от МЕУ и препращат към на ведомството от последните 2 часа.

Решението е изпратено на ЦИК, направени са всички вероятни проби на тези машини, получени са на 16-и октомври, по закон имаме двадесет дни да ги удостоверим. Не са направени констатации, с които да имаме каквито и да било подозрения, че тези машини не дават отговор на изискванията, и че с тях не може да бъде гласувано. Въпреки късото време, в никакъв случай екипите не са били толкоз огромни, имаме всевъзможни специалисти, всички са подписали протоколите и отчетите, с които всеки един от тях стои зад думите си, че никой от тях не е разкрил причина да не сертифицираме или удостоверим машините за електронно гласоподаване “, акцентира зам.-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнев на ексклузивен брифинг довечера.

Той отхвърли да разяснява отчета на ДАНС , тъй като не се е срещнал с него.

На въпрос дали е заснемал или опитвал да компрометира машините , Стойнев разяснява:

„ Нека да излязат инспекциите, и в случай че има каквато и да е информация, ще разясняваме тогава. Продължавам да настоявам, че машините са годни за гласоподаване и ние не сме намерили нито една причина това да не бъде осъществено. По време на процеса са направени голям брой инспекции, отчети и скрийншоти, от разнообразни специалисти, и това е документирано “, уточни зам.-министърът.

„ За да разбираем процеса, съгласно методиката на МЕУ, която е съгласувана с ЦИК, до 48 часа след сключване на отчета за сходство, с който действително завършва сходството, следва да бъде издадено решение за това. Докладът беше подписан от всички проверяващи екипи през вчерашния ден вечерта, предвид на което в границите на 24 часа издадохме решение “, изясни основният секретар на ведомството Ангел Петров .
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР