Повече от месец след местните избори в Бургас все още

...
Повече от месец след местните избори в Бургас все още
Коментари Харесай

Месец след местните избори: В Бургас все още се спори коя партия с колко общински съветници разполага

Повече от месец след локалните избори в Бургас към момента се спори коя партия какъв брой общински съветници би трябвало да има в локалния парламент, макар че той към този момент стартира работа.

След няколко правосъдни съвещания решения няма, а през днешния ден стана ясно, че делото ще продължи след Нова година.

Жалбата до съда е от Политическа партия " Средна европейска класа ", на които не доближават 34 гласа за още един общински консултант.

Шестима от 11-те движимости лица, които трябваше да ревизират резултатите, изненадващо споделиха пред съда, че не подсигуряват за достоверността на направената от тях експертиза за вота. Това повиши напрежението по време на правосъдното съвещание.

" Не е разумно да работят три седмици и повече дружно, да се сплотяват всички към едно и също мнение, от самото начало, с цел да има консенсус, са отваряли нови чували, наново отново са отваряли, потретвали са, внезапно претърпяха развиване за една нощ. Вярно е, че утрото е по-мъдро от вечерта, само че дали някой не им оказа помощ да го измъдруват - това е обособен въпрос “, разяснява Богдан Йорданов, юрист на общинските съветници от Политическа партия „ СЕК “.

" Разбира се, че не е имало напън от политическите партии, тъй като това решение те са го взели късно снощни и сутринта дори и ние бяхме сюрпризирани, че ще има „ изключително мнение “, счита Фани Семерджиева, ръководител на ОИК-Бургас.

Шестимата специалисти, които показаха „ изключително мнение “, признаха, че не са взели участие в броенето на всички бюлетини, само че подозрението им за достоверността било предизвикано от това, че имало няколко протокола, които са включени в крайния резултат, само че никой не се е подписал под тях, че ги е ревизирал.

Административният съд реши да смени напълно движимостите лица и да се назначи нова експертиза, което значи и ново преброяване на близо 60 000 бюлетини.

" Внесе се известно подозрение в достоверността на експертизата, което в действителност съда, може би, преодоля по единствения вероятен метод “, сподели Георги Михов, юрист на ОИК-Бургас.

Заради несъответствията от ОИК подадоха сигнал до прокуратурата. А проблема ще продължи и следващата година.

Давид Сукнаров/Мила Николова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР