Общинската избирателна комисия във Варна трябва да преразгледа решението, с

...
Общинската избирателна комисия във Варна трябва да преразгледа решението, с
Коментари Харесай

ОИК-Варна трябва да преразгледа решението, с което обявява състава на Общинския съвет

Общинската изборна комисия във Варна би трябвало да преразгледа решението, с което афишира състава на Общинския съвет, откакто Административният съд анулира частта за подреждането на претендентите от Движение за права и свободи Айше Кадир и Рюян Ризов. Делото беше формирано по тъжба на Ризов, че не са регистрирани преференции в негова изгода.

Той твърди, че позволени нарушавания при отчитане на резултатите от три СИК. Съдът сочи, че тези нарушавания са несъмнено открити. Прегледани са трите протокола и е открито, че Рюан Ризов има с 11 преференции повече от Айше Кадир, а отразените данни не кореспондират с резултатите, отразени в протоколите на две от секционните изборни комисии, а в протокола на третата СИК е отразена с една преференция по-малко за Ризов.

Съдът указва, че погрешно е преценено, че двамата претенденти имат идентичен брой гласове - по 553, тъй като от събраните по делото доказателства се открива, че Ризов има с 11 гласа повече. Съдът прави извод, че погрешно е теглен чоп за установяване на реда на претендентите в листата за общински съветници, защото двамата претенденти нямат идентичен брой гласове.

Според законовите разпореждания, когато съдът откри резултат, друг от отразения в протокола на ОИК - заради позволена техническа неточност или неточност в пресмятането, анулира решението и връща книжата на съответната общинска изборна комисия за оповестяване на действителните резултати. Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 7-дневен период.

Автор: Светлана Ганчева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР