Повече неотчетени гласове за Васил Терзиев, отколкото за Ваня Григорова

...
Повече неотчетени гласове за Васил Терзиев, отколкото за Ваня Григорова
Коментари Харесай

Ще се стигне ли до касиране на кметските избори в София?

Повече неотчетени гласове за Васил Терзиев, в сравнение с за Ваня Григорова на балотажа на кметските избори в София. Това е открила съдебно-техническа експертиза, назначена по делото по жалбата на изгубилата Григорова.

В същото време от щаба ѝ още веднъж повдигнаха въпроса за достоверността на машинния избор. Установените до момента разминавания не трансформират обаче резултатите, настояват движимостите лица. Все още няма решение ще се стигне ли до анулиране на избора на столичен кмет.

Сравнението сред флашпаметите на машините и вписаното в протоколите след изборите на 5 ноември в София демонстрира, че по-ощетеният е Васил Терзиев. На флашките има 832 гласа за него, които не са записани при ръчното попълване. За Ваня Григорова тези гласове са 282. От щаба й заведоха тъжба през ноември с изказванието, че има доста сбъркани протоколи в неин ущърб. Терзиев получи 4786 гласа повече на вота тогава. Но по този начин или другояче под внимание бяха взети единствено гласовете в урните, а не какво е вписано във флашпаметите, както изисква и Изборният кодекс.

" Днес не се одобри да се преглежда експертизата, занапред ще се преглежда. Разликата на Васил Терзиев се усилва - с 600 гласа ", сподели Васил Пандов, ПП-ДБ.

" Нашите задания са да съпоставяме сред флашпаметите и това, което е написано като машинен избор в хартиения протокол. За момента изчисленията ни не сочат смяна в посока противоположна на изборните резултати ", уточни Полина Кавръкова, експерт.

Експертизата обгръща флашките от общо 1639 машини и е открила и още грешки, в това число и изчезнали флашки за 17 секции. От Българска социалистическа партия видяха и нов проблем - операция на машините.

" В над 396 флашки се оказа, че има манипулирани файлове, включително най-фрапантно е модифицирането на файла, който е нулев, и който би трябвало при започване на изборния ден да сочи дата 5 ноември 2023 година, 7 часа сутринта. В част от тях началният файл, който би трябвало да е с нулеви резултати, годината е 55 814-а. Ние не желаеме да компрометираме машинния избор, а желаеме да покажем слабостите ", сподели Милка Христова, общински консултант от Българска социалистическа партия.

А от Общинската изборна комисия в София разясниха:

" Според мен пробват да изкарат, че машините не са сигурен метод за гласоподаване. Ние не сме взимали на нито един стадий данни от флашките ", сподели Борислав Тасев, секретар на ОИК-София.

" Ако задачата не беше офанзива против машинното гласоподаване, щеше да се изиска цялостна инспекция на резултатите, в това число подаданите с книжен избор ", сподели Жулиета Мандаджиева, юридически консултант на Васил Терзиев.

От щаба на Григорова още не са решили ще желаят ли отваряне на чувалите и ръчно преброяване. След следващото днешно отсрочване, идващото съвещание е планувано на 26 април. Остава под въпрос дали решението на съда ще бъде взето в предизборната акция.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР