Министерският съвет одобри Закон за изменение и допълнение на Закона

...
Министерският съвет одобри Закон за изменение и допълнение на Закона
Коментари Харесай

МС одобри промяна, според която процедурите за концесии на морски плажове ще са по реда на Закона за устройството на Черноморското Крайбрежие

Министерският съвет утвърди Закон за изменение и допълнение на Закона за концесиите, който основава режим процедурите за концесиониране на морски плажове да се правят по реда на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), оповестиха от държавната пресслужба.

Обстоятелството, че от 1 януари 2019 година морските плажове се отдават по Закона за концесиите, затруднява процедурата и основава риск огромна част от морските линии да останат неохраняеми.

Морските плажове са изключителна държавна благосъстоятелност и към тях има доста висок публичен интерес, заради което е належащо да бъдат уредени в специфичен закон.

В Директива 2014/23/ЕС на Европейския парламент и на Съвета, транспонирана в Закона за концесиите, се планува разпоредбите и процедурите да бъдат ясни и елементарни, да не водят до несъразмерна администрация и да отразяват особеностите на концесиите.

Директивата обаче се ползва единствено за трансграничните концесии, които са със стойност, равна или по-голяма от 5 548 000 евро. По-малко от 3 % от концесиите за услуга на морските плажове в България биха надхвърлили този предел и попадат в обсега на директивата.

Към сегашния миг има огромен брой неохраняеми морски плажове, изтичат и периодите на доста концесионни контракти.

Държавният интерес е морските плажове да бъдат отдадени на концесия, с цел да се подсигуряват водно избавяне, здравно обслужване и разчистване на линиите. Очаква се предлаганата смяна в нормативната уредба да сътвори трайна бизнес среда и да е причина за увеличение на вложенията в туризма.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР