Министерският съвет одобри дерогация за закупуване и внос по море

...
Министерският съвет одобри дерогация за закупуване и внос по море
Коментари Харесай

Ще посрещнем Коледните празници с малко по-ниски цени на горивата


Министерският съвет утвърди дерогация за закупуване и импорт по море на петрол от Русия. Как ще повлияе това на цените на горивата у нас? 

" До 5 март нещата остават същите, рафинерията ще може да обработва съветски нефт и продукция да се предлага както в страната, по този начин и в чужбина за експорт ", заяви Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация в студиото на " България сутрин ".

Той посочи, че изключението ни като страна значи, че в случай че всичко в България се запази както е, няма да има проблеми с доставката на нефтопродукти и изключително на дизел, за разлика от други европейски страни.

" Не виждам фактор, който да приказва за повишение на цените, даже в последните дни има намаляване на цените както на готовите артикули, по този начин и на суровия петрол. Може би ще посрещнем Коледните празници с малко по-ниски цени на горивата. Няма да има усложнения на пазара на петрол, защото той се пренастрои още преди няколко месеца и съветските доставки предпочитано потекоха към Азия ", посочи Бенчев пред Bulgaria ON AIR.

Той разясни, че покачване на цените на горивата у нас ще има, в случай че има такива фактори на интернационалните пазари и хората ще усетят 25-те стотинки отстъпка до края на декември.

" Бензин има извънредно доста в Европа, цените са много ниски. Ако се резервира възбраната за дизела, може би цената ще падне, само че това няма да бъде толкоз осезаемо, колкото с бензина. България е с най-ниските цени на горивата в Европейски Съюз, само че в действителност не е съотнесено с нашите заплати ", сподели Бенчев.

Той изясни, че в случай че рафинерията стартира да работи с различен вид нефт, това, което се е говорило за свръхпечалбите от 700 млн., няма по какъв начин да се случи, тъй като това, което ще се полза, е разликата сред цените на " Брент " и " Уралс ". Ако тази разлика я няма, няма какво да се таксува и ще има нещо напълно малко. Той не вижда причина рафинерията да спре да работи с съветски нефт.

" Риск от банкрут няма. Рафинерията би трябвало да бъде търговски целесъобразна, с цел да може да подкрепи българската държава с това, че ще има горива за страната и с обстоятелството, че тази свръхпечалба, която ще бъде направена, ще бъде обложена и тези пари ще отидат в помощ на българските семейства ", счита гостът.

Той уточни, че към 35-40% от това, което рафинерията създава, остава на българския пазар и заради тази причина е добре тя да изнася, тъй като другата продукция няма къде да бъде складирана.

" Всички прогнози демонстрират, че тази разлика сред " Уралс " и " Брент " ще се задържи и през идната година, което значи, че тези 700 млн. би следвало да влязат в българския бюджет, нито процедурата по прекачване на активността е толкоз комплицирана ", разяснява Бенчев по тематиката за преместването на активите на " Лукойл " в България.

Той означи, че рафинерията е работила по този метод до 2020 година, само че тогава не е бил заплащан налог облага, тъй като всички рафинерии в Европа по това време са били с отрицателен маржинг, тъй като цените на суровия нефт са били извънредно ниски и това е асъдействало до обстоятелството да бъде заменен методът на работа, с цел да може да се заплащат налози.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР