Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров разясни казуса с поисканата от

...
Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров разясни казуса с поисканата от
Коментари Харесай

Защо искаме кислород? Истината от Кацаров

Министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров обясни проблема с поисканата от България помощ от Европейски Съюз в битката против COVID-19 за съоръжение по механизма за гражданска отбрана в ефира на  bTV.

" България изиска активирането на проекта още през предходната седмица. Няма закъснение. Аз към този момент го разгласих няколко пъти пред медиите, че ще бъде поискано такова активиране. Това е естествената процедура, която трае към седмица преди да се получи позволение от европейската комисия. Това е като грижата на положителния собственик.

Приемете го като застраховка. Ние нямаме непосредствена потребност от помощ в този миг, само че поради на това, че обстановката като цяло е тежка, рецесията не е отминала, съществуват опасности да се утежни, да имаме потребност от спомагателна инсталация. Смятаме, че е вярно да отворим тази процедура.

Водих няколко диалога с еврокомисаря по опазване на здравето и самата тя доста добре знае каква е обстановката у нас. Самата тя предложи да активираме клаузата, с цел да може да я употребяваме, в случай че се наложи. Исканията са за респиратори, монитори и така нататък В момента нямаме такава нужда ", безапелационен бе министърът.

" Има задоволително О2 за пациентите, с помощта на производителите у нас, държат се доста отговорно и предпочитано доставят лечебните заведения. Правителството взе решение да финансира лечебните заведения с 10 милиона лв. тъкмо за нужните им за доставяне с О2. В нашата страна има разкрити кревати за интензивно лекуване близо 50 хиляди.

От тях половината не са заети. От тези 25 хиляди близо 10-12 хиляди са за лекуване от коронавирус. Това са кревати, които имат обезпечено всичко належащо за лекуване, както и личен състав. От тях са заети малко над 8 хиляди кревати. Имаме 1000 реанимационни кревати за тежки случаи, от тях са заети близо 800. И в двата случая сме покрай горната граница.

Затова споделям, че рискът и заплахата не са отминали. Засега не виждам вид с локдаун. Наложените ограничения със зелен документ ни дават опция да избегнем това всички ние да си отидем по домовете и да чакаме инфекцията да спре ", сподели здравният министър.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР