Министърът на външните работи Теодора Генчовска се срещна с колегата

...
Министърът на външните работи Теодора Генчовска се срещна с колегата
Коментари Харесай

Генчовска в Скопие: Трябва взаимно да повишим доверието помежду ни и да постигаме резултати

Министърът на външните работи Теодора Генчовска се срещна с сътрудника си от Република Северна Македония Буяр Османи в Скопие в границите на визитата на формалната делегация, водена от министър-председателя на България Кирил Петков, оповестиха от Министерство на външните работи. По време на срещата министър Генчовска поздрави Буяр Османи за преизбирането му на виновния пост и му пожела триумф, като изрази убеденост, че взаимната им работа ще способства за одобряването на добросъседските връзки в духа на Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред двете страни. Тя акцентира, че европейската интеграция на страните от Западните Балкани, в това число на Република Северна Македония, е главен външнополитически приоритет за България, като чакаме от нашите най-близки съседи открит и пълностоен разговор за повишение на взаимното доверие.
Българската позиция е ясна и бе препотвърдена на Консултативния съвет по национална сигурност – с цел да подкрепим началото на договаряния на Република Северна Македония с Европейски Съюз, страната ни се нуждае от съответни резултати и гаранции за трайното и необратимо осъществяване на Договора от 2017 година, както и за съблюдаване на правата на жителите на Република Северна Македония с българско съзнание. „ За нас е от основно значение да се приключи говорът на омразата, като разчитаме на вашата помощ правата на българите, които живеят в Република Северна Македония, да бъдат предпазени в границите на конституционния и правов ред в страната “, акцентира външният ни министър.

В рамките на диалога бяха разисквани съответни стъпки в развиването на бъдещия разговор, като министър Генчовска акцентира смисъла на директната връзка. Важен съставен елемент е парламентарното измерение и взаимоотношение сред двете страни, посочи тя. Външният ни министър акцентира като значим и положителен сигнал в разговора изпращането на нота от страна на Република Северна Македония до страните - членки на Организация на обединените нации, по отношение на използването на късото име на страната, която бе дълго чакана от България стъпка.
От своя страна Буяр Османи увери, че в негово лице България има другар и акцентира, че след диалога с министър Генчовска е по-голям оптимист. Той съобщи, че чака до 25 януари 2022 година да бъдат дефинирани взаимните работни групи, с цел да могат да проработят от идващия ден.

Сред тематиките на диалога беше и завършването на Коридор № 8, като бе подчертана неговата значимост за доближаването на хората от двете страни на границата, както и за груповата ни сигурност.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР