Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи каза

...
Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи каза
Коментари Харесай

Османи: Рано е за съвместно честване на Гоце Делчев

Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи сподели през днешния ден, че е още рано за взаимни празнувания на паметта на Гоце Делчев сред България и Северна Македония.

Той се стимулира, че взаимната историческа комисия не е стигнала до единодушие по личността на Гоце Делчев.

" Гоце Делчев е още в развой на диалози в Историческата комисия, което значи, че той не предстои на такова публично взаимно честване, тъй като към момента имаме разнообразни тълкувания по отношение на ролята на тази значима персона за нас ", сподели Османи пред телевизия " Сител ", представена от организация " Фокус ".

Османи не участва на взаимното честване на Гоце Делчев в Скопие през вчерашния ден, за което дойде българската му колежка Теодора Генчовска. Пред паметника на революционера дружно с нея беше северномакедонската министърка на културата Бисера Костадинова - Стойчевска.

Церемонията мина при изключителни ограничения за сигурност. Агитки от националисти, развяващи остарялото знаме на републиката с гръцкия знак, звездата от Вергина, освиркаха през вчерашния ден северномакедонския президент Стево Пендаровски, когато той отиде да сервира цветя пред паметника на Гоце Делчев. Пендаровски е единственият в страната си политик, който е признал, че Гоце Делчев е българин.

Днес Османи сподели на брифинг, че държавното управление в Скопие е одобрило кандидатурата за нов дипломат на Северна Македония в България, съобщи Българска национална телевизия.

" Не мога обаче да разясня името, до момента в който не бъде реализирано съглашение, само че настояването за съглашение, което значи утвърждение от президента, е получено и към този момент е изпратено до българското външно министерство ", сподели Османи, представен от Българска национална телевизия.

По-рано тази седмица македонски медии загатнаха името на Агнеса Руси като бъдеща северномакедонска посланичка в София. Тя е дипломатка от кариерата и е ръководителка на македонската задача в Европейски Съюз в Брюксел от 2018 г.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР