Колумбийската прокуратура обвини официално бившия колумбийски президент Алваро Урибе в

...
Колумбийската прокуратура обвини официално бившия колумбийски президент Алваро Урибе в
Коментари Харесай

Колумбия погна бивш президент

Колумбийската прокуратура упрекна публично някогашния колумбийски президент Алваро Урибе в машинация и манипулиране на очевидци в първи за страната углавен развой против някогашен държавен глава, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Алваро Урибе е обвинен, че е " предложил пари в брой и други облаги на някои очевидци на незаконни действия, с цел да скрият истината " по дело, което го свързва с паравоенни групировки, съгласно обвиняването, показано от прокурора Хилберто Виляреал.

По време на възобновяването на процеса, почнал на 18 май, някогашният президент, който участва по видеовръзка, пледира почтен и прикани обвиняванията да бъдат оттеглени.

" Никога не съм поемал самодейността да диря очевидци. Стремях се да защитя репутацията си ", съобщи Урибе.

Съдия Сандра Ередия отхвърли настояването му и призна за вероятни жертви един сенатор, някогашната брачна половинка на член на паравоенна група, помогнала за свързването на Урибе с тези въоръжени групировки, и двама някогашни прокурори. 

Считан за един от най-влиятелните политици в Колумбия, 71-годишният Урибе съобщи, че е изпитал " потрес " от обстоятелството, че е първият експрезидент, който би трябвало да се пази в съда. Обвиняван във връзки с наркотрафика и паравоенните формирования, той се сблъска с колумбийската правосъдна система, отбелязва Агенция Франс Прес. През 2012 година той подава тъжба против левия сенатор Иван Сепеда, обвинявайки го, че се е опитал да получи подправени показания, които да свържат Урибе с паравоенните формирования, воювали против левите партизани сред 90-те и началото на 2000-те години. Върховният съд на Колумбия обаче се въздържа от правосъдно гонене против Сепеда и вместо това стартира следствие против Урибе. Съдиите стигнаха до заключението, че той се е опитал да манипулира очевидци, с цел да дискредитира своя конкурент. Може да получи присъда от 6 до 12 години затвор.

Според отбраната му някогашният сенатор просто се е свързал със очевидци, с цел да ги накара да кажат истината, като част от следствието на възможни негови връзки с паравоенни групировки - обвиняване, което той постоянно е отричал. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР