Министърът на отбраната Драгомир Заков приветства амбициозната визия за развитието

...
Министърът на отбраната Драгомир Заков приветства амбициозната визия за развитието
Коментари Харесай

Заков сложи българския подпис върху Стратегическия компас на ЕС

Министърът на защитата Драгомир Заков приветства амбициозната визия за развиването на сигурността и защитата на Европейския съюз (ЕС), отразена в Стратегическия компас, оповестиха от пресцентъра на МО.

След повече от година полемики, новият стратегически документ на Европейски Съюз бе утвърден от Съвета „ Външни работи/Отбрана “ на 21 март, на взаимна сесия на министрите на защитата и министрите на външните работи.

На фона на променената обстановка за сигурност, Компасът основава основата за по-силен и по-способен Европейски Съюз в сигурността и защитата, който пази европейските ползи, полезности и жители.

Той съдържа необятен набор от принадлежности и начинания в четири съществени области: отговор на рецесии, създаване на резистентност, вложение в качества и развиване на партньорствата. Предвижда се основаване на нов инструмент за бързо реагиране при рецесии, както и поощряване на вложенията и нововъведенията при взаимно създаване на отбранителни качества.

Министър Заков акцентира значимостта на съдействието с НАТО, мощната трансатлантическа връзка, както и взаимно допълнение на двете организации в региона на сигурността и защитата. Стратегическият компас ще бъде препоръчан за дефинитивно одобрение от европейските водачи на Европейския съвет на 24 - 25 март.

Министрите на защитата разискаха също аспектите по сигурността по отношение на съветската военна експанзия в Украйна, използването на утвърдените от Европейски Съюз ограничения за помощ, както и продължаването на напъните за поддръжка. Министър Заков осведоми за помощта и съдействието на украинските бежанци, която страната ни продължава да оказва.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР