Един уникален експонат в Националния исторически музей (НИМ) в София

...
Един уникален експонат в Националния исторически музей (НИМ) в София
Коментари Харесай

Най-древната книга, открита на наши земи

Един неповторим експонат в Националния исторически музей (НИМ) в София от време на време притегля вниманието. Така наречената " Златна орфическа книга " се съхранява в музея още от 2003 година. Сглобена е от шест страници от съвсем 24-каратово злато с размери 5 на 4,4 сантиметра.

Страниците са свързани със златни пръстени - и таман това трансформира обекта в " книга ". В златото са гравирани рисунки на кон, сирена, конник, лира и армия, както и текст с хипотетично етруски букви. Смята се, че това произведение на изкуството е направено 600 години преди новата епоха, написа DW.

Припомняме, че малко откакто се разбра за тази находка, организация FP и BBC цитираха тогавашния шеф на НИМ Божидар Димитров с изказванието, че достоверността на " златната книга " била доказана от двама специалисти в София и в Лондон.

Според BBC, гравираните букви са етруски. Но тази книжовност и до ден-днешен не е напълно разчетена. Буквите са основани върху старогръцката писменост и по-късно залягат в основата на латинското писмо. Самият език на етруските, който няма роднинство с никой от сегашните европейски езици, досега остава частично неясен.
 Древната книга, която се продава за над $3 милиона
Древната книга, която се продава за над $3 милиона

Уникалният по рода си ръкопис е открит в Египет

Находката в действителност е неповторима. Досега етруски златни листове са откривани единствено поотделно, всички в Италия, където се заселват етруските, асимилирани от римляните във вековете пр.н.е., съгласно тогавашното прессъобщение на музея.

" Златната книга " попадна и в една доста забавна снимкова изложба, представяща 50-те най-стари неща в света. Учените се съмняват  дали в действителност става дума за етруска книжовност. Според някои от тях е допустимо да си имаме работа с някоя от другите северноиталиански писмености, зародили върху основата на етруската. 
 Снимка 659903
Източник:

Съмненията по отношение на достоверността на " златната книга "   произтичат основно от досегашната музейна политика на България. Както и в други югоизточноевропейски страни, тази политика доста постоянно обслужва по-скоро градежа на национални легенди, в сравнение с научното знание.

През 2016 година България разгласи, че край Плевен е открита глинена плочка, която доказвала съществуването на " Дунавската цивилизация " и нейната лична книжовност.

В изявление пред немско издание обаче тази теза беше опровергана от Ернст Каузен, създател на основни писания за езиковите фамилии по света и за индогерманските езици. 
 Къде се намира най-старата книга на кирилица и кой е нейният изобретател
Къде се намира най-старата книга на кирилица и кой е нейният изобретател

Ръкописът се съхранява във Ватикана
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР