Летище София вече е на нивото на летищата в Истанбул,

...
Летище София вече е на нивото на летищата в Истанбул,
Коментари Харесай

Летище София достигна аеропортите в Истанбул, Цюрих и Париж по ключов показател

Летище София към този момент е на равнището на летищата в Истанбул, Цюрих и Париж що се отнася до по-ниски нездравословни излъчвания. Българският аеропорт е и първият в България с акредитация Airport Carbon Accredited Level IV - Transformation, която имат единствено още 8 летища в Европа (новото летище на Истанбул; Парижките - Шарл де Гол, Бурже и Орли; Марсилия; Цюрих; Лондон-Лутън и Базел).

Операторът на летище София - компанията СОФ Кънект, към този момент е сертифициран с Ниво 4 по програмата за акредитация за ръководство и понижаване на въглеродните излъчвания на летищата.  Тя се дефинира от европейската асоциация на летищата ACI EUROPE. Най-високата оценка е Ниво 5 на акредитацията.
 Нов паркинг с 1000 места ще има летище София през есента
Нов паркинг с 1000 места ще има летище София през есента

Проектът е на стойност над 7 милиона лв.

" Тази оценка удостоверява уговорката на компанията към осъществяването на ЕSG тактиката и намаляването на въглеродния отпечатък в сходство с световните климатични цели. Високата акредитация е резултат от целенасочените старания и ангажираност на целия екип на летище София и показва нашата решителност да реализираме цялостна въглеродна индиферентност до 2036-а година ", разяснява Хесус Кабайеро, основен изпълнителен шеф на СОФ Кънект.
 Снимка 656229
Източник:

Нови вложения

Компанията СОФ Кънект влага инвестира над €14 милиона за дигитализиране на процесите на летището, което е част от ESG тактиката на компанията. Основните цели в проекта за понижаване на излъчванията на летище София включват и построяването на слънчева електроцентрала с потенциал от 20 мегавата с акумулатори за предпазване на създадената сила.

Тя се чака да бъде приключена до 2035 година и ще покрива забележителна част от енергийните потребности на летището.

Иначе, компанията реализира акредитацията най-много поради значимия принос на интернационалното летище Мюнхен. Той се показваше в направените калкулации на излъчванията от активността на летището и неговите сътрудници, на капацитета от ограничения за понижаване на въглеродните излъчвания и траектория за цялостна декарбонизация, а също и за адаптирането към условията на Ниво 4, както и правенето на проекти за ръководство на въглеродните излъчвания и за партньорство със заинтригуваните страни.

Стратегическият проект на СОФ Кънект включва цялостна декарбонизация с 15% обезщетения до 2036 година Летището осъществя няколко значими начинания за реализиране на тази цел. Закупи 34 електрически автомобила и няколко хибридни, взе участие в програмата на OMV за въглеродни обезщетения, с цел да сведат до нула излъчванията от автотранспорта и възнамерява построяването на лични и на публичнодостъпни зарядни станции за електрически коли.
 Летище за 2 милиарда евро ще строи Румъния на към 40 км от Русе
Летище за 2 милиарда евро ще строи Румъния на към 40 км от Русе

Bucharest-Sud ще бъде построено южно от Букурещ, на територията на област Гюргево
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР