Щастлив съм да бъда министър на културата точно на 24

...
Щастлив съм да бъда министър на културата точно на 24
Коментари Харесай

Найден Тодоров: Иска ми се вътре в нас всеки ден от годината да е 24 май

" Щастлив съм да бъда министър на културата навръх 24 май. За човек, който се занимава с просвета, за мен това като че ли е националният празник. България има доста празници и всеки от тях ни носи разнообразни мисли. Някои от тях за жалост ни разделят. Но 24 май няма по какъв начин да ни раздели. 24 май е може би най-обединяващият български празник, тъй като един народ няма по какъв начин да бъдат един народ, в случай че не ги сплотява културата. “ Това сподели в предаването „ Тази заран “ министърът на културата Найден Тодоров.

„ Иска ми се всеки ден в годината да бъде 24 май вътре в нас “, сподели още той.

Тодоров призна, че нормално на този ден не чества, а по-скоро размишлява за това, че няма друга страна, издигнала деня на културата и писмеността си в степен на народен празник, както и че през днешния ден е най-много ден на паметта.

„ Хора, които не помнят, няма по какъв начин да имат бъдеще. А ние няма по какъв начин да помним, в случай че нямаме книжовност. Тя е тази, която ни дава опция да помним историята си, с цел да вървим напред “, добави министърът.

„ България е имала и своите тежки, и своите велики години. Печелили сме невероятни борби, помагали сме на други страни, били сме част от огромни хрумвания. Но единствения интервал от нашата история, който сме кръстили „ Златен век “, е тъкмо този интервал, в който писмеността е получила своя първи огромен разцвет. Благодарение на това сме оживели в следствие. По някакъв метод националната памет знае кое е най-важното за един народ “, показа още Найден Тодоров.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР