Министърът на отбраната Драгомир Заков приветства амбициозната визия за развитието

...
Министърът на отбраната Драгомир Заков приветства амбициозната визия за развитието
Коментари Харесай

Заков: Създава се основа за по-боеспособен ЕС

Министърът на защитата Драгомир Заков приветства амбициозната визия за развиването на сигурността и защитата на Европейския съюз (ЕС), отразена в Стратегическия компас.

След повече от година полемики, новият стратегически документ на Европейски Съюз бе утвърден от Съвета „ Външни работи/Отбрана “ на 21 март, на взаимна сесия на министрите на защитата и министрите на външните работи.

На фона на променената обстановка за сигурност, Компасът основава основата за по-силен и по-способен Европейски Съюз в сигурността и защитата, който пази европейските ползи, полезности и жители. Той съдържа необятен набор от принадлежности и начинания в четири съществени области: отговор на рецесии, създаване на резистентност, вложение в качества и развиване на партньорствата.

Предвижда се основаване на нов инструмент за бързо реагиране при рецесии, както и поощряване на вложенията и нововъведенията при взаимно създаване на отбранителни качества. Министър Заков акцентира значимостта на съдействието с НАТО, мощната трансатлантическа връзка, както и взаимно допълнение на двете организации в региона на сигурността и защитата.

Стратегическият компас ще бъде препоръчан за дефинитивно одобрение от европейските водачи на Европейския съвет на 24 - 25 март.

Министрите на защитата разискаха също аспектите по сигурността по отношение на съветската военна експанзия в Украйна, използването на утвърдените от Европейски Съюз ограничения за помощ, както и продължаването на напъните за поддръжка. Министър Заков осведоми за помощта и съдействието на украинските бежанци, която страната ни продължава да оказва.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР