Владимир Путин каза, че Русия е започнала да създава буферна

...
Владимир Путин каза, че Русия е започнала да създава буферна
Коментари Харесай

Каква трябва да бъде буферната зона в Харковска област?

Владимир Путин сподели, че Русия е почнала да основава буферна зона в Харковска област, с цел да предотврати офанзивите на въоръжените сили на Украйна против граничните градове на Руската федерация. В експертните среди се приказва и за нуждата от основаване на хигиеничен кулоар. Какви би трябвало да бъдат границите на тази зона и какво ще значи основаването на подобен кулоар за врага?

Руското командване няма желание да завладява Харков. Това сподели Владимир Путин, отговаряйки на въпроси на публицисти след двудневното си посещаване в Китай.

Държавният глава акцентира, че актуалните дейности на съветските въоръжени сили в Харковска област са отговор на постоянните офанзиви на съветските райони от въоръжените сили на Украйна.

„ Това също е тяхна виновност, тъй като те обстрелваха и, за жалост, не престават да обстрелват жилищни региони на пограничните територии, в това число Белгород. Там умират цивилни, това е явно. Те стрелят тъкмо в центъра на града, в жилищни квартали. Казах обществено, че в случай че продължава по този начин, ще бъдем принудени да създадем зона за сигурност, санитарна зона. Това вършим ние “, цитира уеб страницата на Кремъл думите на президента.

Украинската войска неотдавна усили броя на терористичните офанзиви и обстрелите в Белгородска област. Един от най-тежките удари беше на 12 май, когато беше опустошен цялостен вход на жилищна постройка в Белгород.

А в петък ръководителят на района Вячеслав Гладков описа в своя канал в Telegram по какъв начин дрон нападна кола в село Октябърско. Вследствие на удара са починали четиригодишно дете и майка му.

На този декор съветските военни минаха към дейни бойни дейности в граничната зона и в харковското направление. Така в средата на май съветските въоръжени сили вследствие на бързо нахлуване освободиха селищата Огурцово, Борисовка, Плетеневка, Пилная и Стрелечья. По-късно село Бугроватка на река Северски Донец минава под цялостен съветски надзор.

По-сложна обстановка се разви във Волчанск. Военният анализатор Михаил Онуфриенко означи, че този град е от фундаментално значение за украинските въоръжени сили, защото загубата му ще разреши на нашите бойци да напреднат към Купянск от запад.

Според него това развиване на събитията ще бъде злополука от позиция на по-нататъшните благоприятни условия на Украйна да резервира съществуващите си позиции.

Още на 15 май в региона на Липцов селището Лира, директно до това село, беше окупирано. Това населено място се намира единствено на 20 км от Харков. Общо Москва освободи повече от 200 км в региона.

Експертната общественост отбелязва, че основаването на буферна зона на територията на Харковска област няма да може да отстрани на 100% опцията за обстрел на Белгород, само че те могат да бъдат сведени до най-малко посредством отнемане на врага от опцията да нанася удари с оръдейна артилерия и МЛРС.

За тази цел съветските въоръжени сили избират да освободят селищата Волчанск, Липци и Велики Бурлук и да основат зона за сигурност в радиус от 25 до 40 километра.

„ Ако, да речем, преместим границата с 20 км, това ще отстрани обстрела на Белгород с FPV дронове, лека артилерия и миномети. Въпреки това е по-трудно да се отбрани изцяло против потреблението на 155-мм съоръжения: обсегът на пукотевица на някои западни модели е към 40 км. Въз основа на това би трябвало да се вършат калкулации “, сподели военният сътрудник Фьодор Громов.

„ Не би трябвало да изключваме и фактора на украинската авиация и опцията за потребление на съоръжения HIMARS. Тоест, с цел да се предпазим от по-голямата част от оръжията, които са разполагаем на въоръжените сили на Украйна, ние би трябвало да изместим фронта на 60 или даже 80 км, насищайки защитата със средства за противовъздушна защита “, прецизира анализаторът

„ Заслужава да се добави, че Липци е нужен и за основаване на точка за напън върху военни уреди в Харков. Ако имаме опция да сложим оръжия в тази зона, тогава украинските въоръжени сили ще стартират да губят опцията да употребяват центъра и северно от Харков като логистичен център “, акцентира той.

„ А окупацията на Велики Бурлук, който се намира в центъра сред Волчанск и Купянск, ще ни разреши да създадем същата точка на напън върху самия Купянск.

От другата страна на река Оскол украинските въоръжени сили държат огромна група войски и за тях това място ще стане допустимо най-неудобно.

Ще би трябвало по някакъв метод да маневрират, да се отдръпват от още по-големи територии или да имат поради, че в един миг цялата тази формация може да бъде отсечена “, прецизира Громов.

Между другото, украинската страна признава този проблем на публично равнище. Както сподели в петък главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Александър Сирски, главните старания на съветските въоръжени сили са съсредоточени „ върху направлението Стрелечия – Липци и завладяването на Волчанск с следващ достъп до Бял бунар и разгръщането на нахлуване в тила на нашите войски.

Но на този стадий Русия ще се задоволи със основаването на буферна зона с дълбочина 40 км, счита военният специалист Алексей Леонков.

„ Това ще отстрани обстрела с ракетни системи за залпов огън и артилерия. По принцип Липци и Волчанск могат да станат крайните точки на новообразуваната територия, само че не би трябвало да се изключва, че нашето управление ще вземе решение за по-нататъшно придвижване “, акцентира той.

„ Въпреки това, когато изпълнявате тази задача, е значимо по едно и също време да изтеглите локалните поданици. В противоположен случай украинските въоръжени сили могат да продължат да нанасят удари, само че против цивилни, останали в сивата зона.

За да не се даде такава опция на врага, хората от тези територии би трябвало да бъдат превозени в граничните региони на Русия “, обобщава Леонков.

Превод: СМ

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед3620 " ЛЕВИЦАТА! " с политически десант в 10-МИР-Кюстендил - В.Вацев, Р.Петков-АБВ и Р.Петков-Алтернативен Поглед8470 " ЛЕВИЦАТА! " в 25 МИР-София с позиции по парещите тематики на деня!Алтернативен Поглед85927Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед15234 " ЛЕВИЦАТА! " откри предизборната си акция в 10 МИР-Кюстендил. Нейната бюлетина е № 19Алтернативен Поглед55224 " ЛЕВИЦАТА " -Кюстендил ви кани на среща с ТОП-анализаторите - доцент В.Вацев, проф. Л.Георгиев и с Р.Петков-ПП АБВ и доктор Р.Петков от Алтернативен Поглед85927Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед78497„ ЛЕВИЦАТА
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР