Министърът на минното дело и енергетиката на Сърбия Зорана Михайлович

...
Министърът на минното дело и енергетиката на Сърбия Зорана Михайлович
Коментари Харесай

Зорана Михайлович: Сърбия се готви така, като че ли предстои най-тежката зима

Министърът на минното дело и енергетиката на Сърбия Зорана Михайлович съобщи, че страната прави всичко допустимо, с цел да обезпечи устойчиво и несъмнено доставяне с електричество, топлинна сила и енергоносители, както и че има подготвен спешен проект при положение на непредвидени условия или спирания във веригата на доставяне, написа вестник " Данас ".

" Винаги когато държавното управление на Сърбия възнамерява зимата, вършим проекти за най-лошия сюжет, приготвяме се по този начин, като че ли следва най-тежката зима до момента. Предстоящата зима е характерна и с това, че когато става дума за доставки на сила и енергийни артикули, тя ще бъде повлияна от доста фактори, които не зависят от Сърбия ", сподели Михайлович, оповестиха от министерството.

Тя уточни, че Сърбия е осигурила доставките на газ за идващите три години посредством контракт с Руската федерация, съгласно който ще получава два милиарда кубически метра годишно.

" Осигурихме спомагателен потенциал от половин милиард в газохранилището в Унгария, запълваме нашата част от газохранилището в Банатски двор всеки ден и в този момент имаме ресурси за над 50 дни ", сподели Михайлович.

Тя повтори, че държавното управление оказва помощ по всевъзможен метод на публичните компании в енергийния бранш, с цел да се поддържа стабилността на системата и уточни, че няма да има ограничавания на електроснабдяването.

" В доста по-трудни моменти, като декември предходната година, когато се срина електроенергийната система, не е имало ограничавания, тъй че няма да има и тази година. Дадохме опция на Сръбската електрическа компания (ЕПС) да внася въглища и електричество. Подсигурихме се с интернационалните контракти и не чакаме срив като предходната година, само че това не стана за една нощ и не е допустимо всички проблеми в ЕПС да се решат без един ден ", сподели министърът.

Тя добави, че топлофикациите са подготвени за отоплителния сезон, а страната има подготвеност да реагира при всяка непредвидена обстановка във връзка с газоснабдяването.

" Имаме спешни проекти от първо, второ и трето равнище, топлофикациите знаят тъкмо какво да вършат в обстановка, когато липсва енергоносител ", сподели Михайлович.

През декември предходната година неприятното време, изобилният снеговалеж и мокрият сняг провокираха проблеми в цяла Сърбия и блокираха столицата Белград. В пет общини бе оповестена изключителна обстановка. На летище " Никола Тесла " спря токът, скъсани електрически кабели стопираха влаковете.

Сръбската електрическа компания заяви тогава, че повода за разпада на енергийната система е мокрият сняг. Според експертите обаче повода е в незадоволителното количество мазут и това, че се употребяват въглища с най-ниско качество, тъй като ресурси от по-добро качество въглища не са обезпечени в точния момент, означи тогава вестник " Данас ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР