Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън призова за по-голям

...
Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън призова за по-голям
Коментари Харесай

Американският финансов министър призова за засилен надзор на крипто пазарите

Министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън прикани за по-голям контрол върху пазарите на криптовалута на фона на банкрута на борсата за криптовалута FTX.

„ Неотдавнашният колапс на огромна борса за криптовалута и противоположната реакция, която имаше против притежателите на крипто активи и вложителите, показва нуждата от по-ефективен контрол на крипто пазарите “, разяснява Йелън.

„ По отношение на финансовата непоклатимост, последствията от тези развития на крипто пазарите са дребни, само че неотдавнашен отчет на ръководения от Министерството на финансите Надзорен съвет за финансова непоклатимост предизвести, че по-нататъшното обединение на обичайна финансова система и крипто пазарите може да сътвори по-сериозни опасения във връзка с финансовата непоклатимост “, отбелязва Йелън.

На 4 ноември FTX Group разгласи в Twitter, че е подала молба за фалит. Изданието също по този начин уточни, че основният изпълнителен шеф на крипто борсата Сам Банкман-Фрид е подал оставка.

По-рано Bloomberg заяви, че Комисията по скъпи бумаги и тържища на Съединени американски щати проверява Сам Банкман-Фрид за вероятни нарушавания. Регулаторът изследва дали предприемачът е забъркан в дейностите, довели до ликвидната рецесия.

Миналата седмица най-голямата борса за криптовалути в света - Binance, подписа необвързващо съглашение за закупуване на активи на FTX отвън Съединени американски щати, с цел да помогне за покриване на ликвидната рецесия на съперника. Предложената договорка сред тържищата последва едноседмични спекулации по отношение на финансовото положение на FTX, което докара до отдръпване от вложители от борсата на 6 милиарда $ в границите на 72 часа преди да бъде разгласен банкрутът. На 10 ноември Binance отхвърли да закупи борсата за криптовалута FTX.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР