Фермери настояват за създаването на гаранционен фонд за щети в

...
Фермери настояват за създаването на гаранционен фонд за щети в
Коментари Харесай

Градушките, дъждът и липсата на работна ръка водят до огромни загуби за фермерите

Фермери упорстват за основаването на гаранционен фонд за вреди в земеделието. 

" Тази концепция не е нова, през няколко държавни управления е коментирана функционалността да има предвидимост и осведоменост в изключителни условия.  Тук към този момент страната може да спомага с финансов механизъм, който да подсигурява компенсации за земеделеца.  Хора, които са понесли такива последици, са подготвени да вземат участие в тази система като фонд, да имат късмет да си стъпят на краката. Има такива положителни практики в Европа ", заяви  ръководителят на Българския фермерски съюз Георги Стоянов в студиото на " България заран ".

Има пропуски в системата за битка с градушките, а дъждовете и неналичието на работна ръка водят до големи загуби, на мнение е   ръководителят на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните  Божидар Петков.

" От началото на тази година беше импортирано предложение, което да подсигурява предварителните защити от градушките и други естествени бедствия, а не да се обезщетяват жителите.  Преди 5-6 години група аграрни браншови организации направихме одит и се оказа, че има пропуски в системата за битка с градушките.  Състоянието е доста мъчно сега. Ягодите и малините са извънредно чувствителни на градушки. Един по-голям дъжд не разрешава да се отиде 1-2 дни на полето, има липса на работна ръка, с цел да се изчистят полетата и това води до големи загуби ", допълни  Петков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според  Георги Стоянов  градушката може както да повреди плода, по този начин и да наруши комерсиалния му тип.

" Когато има разваляне на продукцията механизмите за подкрепяне са от страна на застраховани аграрни площи, има и държавен фонд за компенсиране, само че този механизъм не работи, тъй като не сме сигурни противоградната система какъв брой е ефикасна.  Ако тя не си прави работата съответно, ще се натовари секторът.  При една градушка плодът, който чакаш цяла година да придобие търговски тип, е непродаваем ", разяснява гостът.

Системата работи в други страни от Европейския съюз, където не се покриват вредите от продукцията единствено когато е 100% повредена, показа малинопроизводителят.

" В Германия и Австрия работи системата.  Там самоучастието на земеделските производители в подобен взаимоспомагателен фонд е огромно, тъй като там се покриват освен, когато има 100% увреждане на продукцията, само че и 20, 30, 40%. Както при автомобилното обезпечаване - според от вредата се изплаща евентуалната загуба от цената на готовата продадена продукция ", добави  Петков.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР