На утрешното заседание на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт

...
На утрешното заседание на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт
Коментари Харесай

Социалният министър иска НОИ да плати пълното увеличение на пенсиите

" На утрешното съвещание на Надзорния съвет на Националния застрахователен институт (НОИ) ще предложа актуализацията на пенсиите от 1 юли да бъде с 11%, както е признато от Народното събрание. Това декларира служебният министър на труда и обществената политика Ивайло Иванов по отношение на изказванията че се планува нарастването на пенсиите. Позицията му беше оповестена от отрасловото министерство. Всъщност Иванов е управител на Национален осигурителен институт, като краткотрайно, само че може би не и краткосрочно, стана обществен министър в служебното държавно управление на Димитър Главчев.

Припомняме, че в неделя на изключително съвещание на Народното събрание, на което да бъде взето решение да се задължат служебният кабинет и Национален осигурителен институт да се приложи цялостният размер на покачването на пенсиите от 1 юли.

Иванов акцентира, че да направи това предложение е негово право и ще се възползва от него, без да е належащо някой да го поучава .
 Сачева към Василев: Няма да има кражба от пенсиите
Сачева към Василев: Няма да има кражба от пенсиите

В остро изказване след отправените обвинявания

Вдигането на пенсиите с 11% е заложено в Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2024 година, признат от 49-ото Народно заседание. Осигурени са и нужните средства. " В този смисъл е озадачаващо да се експлоатира за други цели нормативно аргументиран метод за повишение на приходите на пенсионерите ", разяснява Ивайло Иванов.

От Министерството на труда и обществената политика (МТСП) изясняват, че Кодексът за общественото обезпечаване планува пенсиите се усилват по така наречен " швейцарско предписание ", само че след дефинитивно решение на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт. Това дава опция пенсиите да бъдат осъвременени и с различен %, макар че специалистите в Национален осигурителен институт, които пресмятат настоящите параметри на инфлацията и растежа на междинния застрахователен приход, са сметнали покачването да е с 10 %.

" Всеки член на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт има право да предложи с какъв брой да бъдат увеличени пенсиите и на съвещанието на следващия ден аз ще се възползвам от това право. Абсолютно същата обстановка се получи преди 1 юли 2021 година, когато изчислението на параметрите бе по-ниско от заложеното в бюджета и по предложение на тогавашния длъжностен обществен министър Надзорът на Национален осигурителен институт одобри решение в полза на пенсионерите. Съвършено уверено това ще предложа и аз ", акцентира Иванов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР