Минимално свиване през миналата година е отчел пазарът на бира

...
Минимално свиване през миналата година е отчел пазарът на бира
Коментари Харесай

Лек спад на пазара на бира през 2021 г.

Минимално стесняване през предходната година е отчел пазарът на бира в България. По данни на Агенция,,Митници " общият му размер в страната през 2021 г е 5.150 млн. хектолитра, което е с 1% по-малко от 2020 година Размерът на импортирания данък от продажбите на питие - 74.1 милиона лв., също е с 1% по-малко спрямо 2020 година В съпоставяне с предпандемичната 2019 година обаче спадът в размер през предходната година е близо 6%, оповестиха от Съюза на пивоварите в България.

Официални данни за размера на пазара на бира в стойност няма, само че по експертни калкулации през 2021 година той се прави оценка на почти 600 млн. лв. по цени на дребно.
По-малко работещи заведения, по-малко туристи
" Най-големият фактор за спада на пазара през предходната година е лимитираният режим на работа на хорека канала. Налице бяха ограничавания в пътуването, както и в потенциала на цялата туристическа база - хотели, къщи за посетители, заведения. Освен това българските туристи не съумяха да компенсират спада на задграничните посетители. Има смяна и в модела на държание на хората, които ограничиха събиранията и с мотив, и без мотив, а бирата е обществена напитка и зависи от реакциите на общността. Спортните и музикалните събития също бяха редуцирани ", разяснява за " Капитал " Ивана Радомирова, изпълнителен шеф и член на управителния съвет на Съюза на пивоварите в страната.

Въпреки тези присъщи за всички европейски пазари компликации българските пивовари въпреки всичко се показват доста добре в общата картина на бранша - българският бирен пазар е на 11 място в Европейски Съюз като размер, регистрират от браншовия съюз. А по годишна консумация на питие на глава от популацията страната ни е на 8 място дружно със Словения - със 75 литра. Преди България са бирени народи като Чехия, Австрия, Германия, Полша, както и Румъния, Хърватия, Естония, посочи за " Капитал " Ивана Радомирова.
Реклама Нови 40 млн. лева вложения в активи
И през 2021 година компаниите в сектора влагат - общият размер на направените вложения в ДМА е 40 млн. лв. и това не се е трансформирало през последните три години. Отделно от това са вложенията в артикули, маркетинг, човешки запаси, безвредни и здравословни условия на труд, хигиена, разяснява за " Капитал " Ивана Радомирова.

Средният застрахователен приход в сектора е 1860 лева През 2021 година производството и продажбите на бира обезпечават претовареност на близо 25 000 работещи. От тях 9% са непосредствено заети в пивоварната индустрия, 32% - в секторите на доставка, и 59% - в търговията, заведенията и туризма, демонстрират формалните данни, представени от браншовия съюз.
Светлото питие - най-предпочитаноИ през 2021 година бирата е най-често употребяваната напитка след минералната вода. В страната се създават над 170 марки бира. " В България, както и в останалите страни от Европейски Съюз, най-предпочитана продължава да бъде лагер бирата (светло пиво), която е с над 93% пазарен дял. Дори през зимния сезон 53% от българите на възраст сред 18 и 69 година пият бира най-малко един път седмично. Най-активните почитатели са от групата на 40-49-годишните. За поредна година най-големите фенове на пивото са в Русе, където честотата на консумация на бира е 13 пъти месечно, следвани от Варна ", обобщава Ивана Радомирова, като цитира резултати от проучване на ИПСОС. И през 2021 година продължава наклонността на спад на каузи на продажбите в РЕТ бутилки, който доближава 53%, стъклените бутилки резервират 20% от пазара, делът на кеновете (23%) и на наливното питие в кегове (4%) продължава да пораства. Пет нови микропивоварни
През 2021 година са почнали работа пет нови микропивоварни, с които общият брой на записаните предприятия за произвеждане на бира в страната към този момент е 41. Тази наклонност също е изцяло в духа на развиването на бранша на световно и на европейско равнище, показват от браншовия съюз.
Реклама
През последните 10 години откриването на от ден на ден дребни и микропивоварни отбелязва взрив. В интервала 2014 - 2019 година в страните от Европейски Съюз годишно са отваряли порти близо 1000 нови пивоварни. За последните 12 месеца обаче - евентуално поради рецесията - новите дребни и микропредприятия за бира са едвам 225. Въпреки това към края на предходната година броят на пивоварните в Европа към този момент е 12 600.
Бирата в ЕвропаГодишният отчет на Пивоварите на Европа от края на 2021 година отбелязва спад на потреблението на бира във всички страни на Стария континент. Статистиката демонстрира, че преди пандемията през 2019 година в страните от Европейски Съюз са продадени 325 млн. хектолитра питие, а през 2020 година - 310 млн. хектолитра. Статистическият отчет на Пивоварите на Европа е с данни за 27-те страни - членки на Европейски Съюз, Англия, Норвегия, Швейцария и Турция. Отчетът демонстрират по какъв начин траялият близо десетилетие мощен " подем в производството и потреблението на бира " в европейските страни безусловно е спрян от натиска на пандемията. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мара Георгиева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР