Миналата година руската телекомуникационна компания MegaFon пусна реклама, в която

...
Миналата година руската телекомуникационна компания MegaFon пусна реклама, в която
Коментари Харесай

Задава ли се бум на дийпфейк рекламите със знаменитости

Миналата година съветската телекомуникационна компания MegaFon пусна реклама, в която симулация на холивудската легенда Брус Уилис оказва помощ за обезвреждането на бомба.

Миналия месец промо видеоклип на Paperspace Co., компания от бранша на машинното образование, сподели говорещи сходства на актьорите Том Круз и Леонардо ди Каприо.

Миналата седмица Илон Мъск взе участие в маркетингово видео на започващата компания за вложения в недвижими парцели reAlpha Tech Corp.

Никоя от тези звезди не е отделяла даже миг от времето си за снимане на тези акции. В случаите на Мъск, Круз и Ди Каприо те даже не са се съгласили да поддържат въпросните компании, написа Wall Street Journal.



Всички видеоклипове с цифрови симулации на звезди са основани с така наречен технология deepfake, ĸoятo изпoлзвa фopмa нa изĸycтвeн интeлeĸт cъчeтaнa c дълбoĸo мaшиннo oбyчeниe, cлyжeщa зa cъздaвaнeтo нa видeo ĸлипoвe и ayдиo зaпиcи c xopa и лицa, ĸoитo ĸaзвaт и правят нeщa, ĸoитo ниĸoгa нe ca ĸaзвaли или пpaвили peaлнo.

Някои от рекламите са откровени пародии и по-скоро не заблуждават бдителния фен

Въпреки това възходящото потребление на дийпфейк изправя рекламната промишленост пред редица правни и етични проблеми, настояват специалисти.

Оторизирането на дийпфейк може да разреши на маркетолозите да показват големи звезди в реклами, без да се изисква те фактически да се появяват на снимачната площадка или пред камерите, намалявайки разноските и отваряйки нови креативен благоприятни условия.

В противоположен случай обаче звездите могат да се борят да лимитират разпространяването на свои цифрови репродукции, оказващи въздействие върху репутацията им.

„ Имаме задоволително провокации с подправената информация. Сега имаме и дийпфейк известия, които наподобяват още по-убедителни “, сподели Ари Лайтман, професор по цифрови медии и маркетинг в Колежа по осведомителни системи и обществена политика на университета „ Карнеги Мелън “.

Законодателството в Съединени американски щати към този момент се занимават с феномена дийпфейк. През 2019 година Вирджиния забрани потреблението на технологията в така наречен „ порно за възмездие “, Тексас я забрани в политически акции, а Калифорния – и в двете сфери. Миналата година Министерството на вътрешната сигурност беше инструктирано да изготвя годишни отчети за заканите, подбудени от технологията.

Експертите обаче споделят, че не са осведомени със закони, ориентирани съответно към потреблението на дийпфейк в рекламите.

Някои звезди реализират прочут триумф в правосъдни каузи против рекламодатели за неоторизирано потребление на техните изображения, споделя за WSJ Арън Мос, ръководител на отдела за правосъдни разногласия в адвокатската адвокатска фирма Greenberg Glusker. Той обаче цитира остаряло съглашение от 2009 година на Уди Алън с American Apparel за 5 милиона $ поради появяването на режисьора на билборд на марката.

Легалното дийпфейк творчество на Paperspace и reAlpha

И Paperspace, и reAlpha в действителност са предиздвикали юристи да прегледат видеоклиповете, с цел да подсигуряват, че феновете схващат, че изобразените звезди в действителност не поддържат продуктите на фирмите и че не са взели участие в основаването на видеоклиповете, декларират от фирмите.

Видеоклипът на Paperspace в началото се появи на уеб страницата на компанията. „ Неговото предопределение беше да образова потребителите по отношение на технологията дийпфейк “, кавза Даниел Кобран, основен действен шеф.

Видеоклипът с Мъск на reAlpha е ирония, споделят от компанията. Тя пусна сходно видео предходната година – в него версия на шефа на Tesla седеше във вана с мехурчета и обясняваше концепции за вложение.

Първото видео на Мъск в действителност беше пуснато няколко дни откакто реАлфа започва предложение според регулация вид А+, позволяващо непублични компании да осъществят обществено привличане на капитал.



Видеото в последна сметка натрупа 1,2 милиона гледания в YouTube и притегли деен интерес към reAlpha от „ 22 хиляди души в 83 страни “, споделят от компанията и прибавят, че заобикалят да обвързват клипа непосредствено с напъните си за набиране на средства.

„ Очевидно постоянно има малко риск с всевъзможен вид подигравка “, споделя Кристи Къри, основен маркетинг шеф на reAlpha. „ Всъщност обаче, до момента в който задачата на обещано видео е да бъде просветително или сатирично и има въведена информация за отвод от отговорност, не би трябвало да бъде проблем. “

Вероятността някой с ранга на Мъск да съди започваща компания за дийпфейк видео не е доста огромна и тези компании могат да решат, че рискът си заслужава забележителната гласност, която то ще генерира за тях, споделя Арън Мос от Greenberg Glusker.

Лесното основаване на дийпфейк обаче значи, че някои звезди скоро могат да бъдат засипани от реклами, включващи техни неоторизирани, само че доста безапелационни копия, добавя Мос. И надали е допустимо звездите да преследват всеки дребен бизнес или самостоятелен създател, който употребява технологията.

Случаят Брус Уилис и Deepcake

Относно рекламата с Брус Уилис, в която негова симулация оказва помощ за обезвреждането на бомба, неотдавна бе обявено, че артистът е подписал контракт, предоставящ на Deepcake, цифрова продуцентска компания, основана в Тбилиси, Грузия, правата върху неговия облик. Deepcake обаче съобщи, че тази информация е неточна.

През 2020 година Deepcake е наета от съветската телекомуникационна компания MegaFon и работи с други рекламни и продуцентски организации, с цел да създаде акцията според контракт сред Уилис и MegaFon, който в това време е изминал. Това споделя представител на Deepcake и добавя, че компанията не е страна по този контракт, препращайки претенции за спомагателни детайлности към MegaFon.

Представителите на MegaFon не разясняват случая, както и отделът за връзки с обществеността на Брус Уилис. През март фамилията на Уилис разгласи, че той е бил диагностициран с мозъчно разстройство афазия и ще се отдръпна от актьорството.



В последна сметка фирмите най-често желаят дийпфейк видеоклипове със звезди, с цел да ги употребяват вътрешно за образование, връзки, празненства или други цели, само че не и за реклами, споделя Дайнън Бигс, притежател на Slack Shack Films, който продуцира видеата с Илон Мъск. „ Един клиент неотдавна изиска клип с присъединяване на някогашния президент Доналд Тръмп в ролята на господин Потър, богатият изверг в класическия филм It’s a Wonderful Life “, добавя Бигс.

„ Технологията дийпфейк в действителност има капацитет да бъде извънредно нездравословна “, признава той. „ Винаги внимаваме това, което сътворяваме, да не е подвеждащо, а да е занимателен метод за шерване на обръщение. “

Експерти и практици споделят, че технологията дийпфейк ще става все по-популярна в рекламата, тъй като може да помогне на марките и организациите да основават повече наличие по-бързо, като в същото време отстрани доста от разноските, свързани с производството.

„ За шест месеца създадохме 10 изцяло разнообразни реклами и концепции с цифров Брус Уилис “, споделя представителят на Deepcake. „ Трудно е да си представим такава продукция с същински артист. “
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР