Йеменските бунтовници хути заявиха, че са атакували контейнеровоза Ем Ес

...
Йеменските бунтовници хути заявиха, че са атакували контейнеровоза Ем Ес
Коментари Харесай

Хутите нападнаха четири кораба в Индийския океан и в Червено море

Йеменските бунтовници хути обявиха, че са атакували контейнеровоза Ем Ес Си " Орайън " (MSC Orion) с дрон в Индийския океан като част от продължаващата им акция против интернационалното мореплаване в символ на взаимност с палестинците против военните дейности на Израел в Газа, съобщи Ройтерс.

Плаващият под португалски байрак Ем Ес Си " Орайън " пътува от пристанището в Синеш, Португалия към Салала в Оман, а записаният му притежател е " Зодиак Маритайм " (Zodiac Maritime), излиза наяве от данни на уеб страницата за следене на корабоплаването lseg.com, отбелязва Българска телеграфна агенция.

" Зодиак Маритайм " е отчасти благосъстоятелност на израелския предприемач Еял Офер, отбелязва Ройтерс и прибавя, че все още сдружението не е дало отговор на питане за коментар.

От ноември насам подкрепяните от Иран бойци хути нанасят многократни удари с безпилотни самолети и ракети в Червено море, в пролива Баб ел Мандеб и в Аденския залив, което принуждава транспортните компании да пренасочват товарите към по-дълги и по-скъпи направления към Южна Африка и ускорява опасенията, че войната сред Израел и " Хамас " може да се популяризира и да дестабилизира Близкия изток, показва Ройтерс.

През март водачът на групировката съобщи, че тя уголемява зоната си на деяние, с цел да попречи на обвързваните с Израел кораби да минават през Индийския океан към нос Добра вяра.

Свързаната с Иран формация е взела на прицел и комерсиалния транспортен съд " Циклади " (Cyclades), както и два американски ескадрени миноносци в Червено море, съобщи неин представител в телевизионно послание рано тази заран.

Британската компания за морска сигурност " Амбри " (Ambrey) нощес заяви, че против контейнеровоз, плаващ под флага на Малта, са били изстреляни три ракети, до момента в който пътувал от Джибути към саудитския град Джеда. Хутите обявиха, че корабът " Циклади " е плавал по този маршрут, когато са атакували плавателния съд.

По оценка на " Амбри " корабът е станал обект на нахлуване заради обстоятелството, че компанията, която го оперира, продължава да търгува с Израел.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР