В рамките на четири дни ще бъдат произведени избори в

...
В рамките на четири дни ще бъдат произведени избори в
Коментари Харесай

Евровотът в Естония: Единствената страна в ЕС, в която ще избират евродепутатите със смартфон

В рамките на четири дни ще бъдат създадени избори в 27 страни, на 24 публични езика. Методите за гласоподаване във всяка страна варират, само че Естония е единствената страна, в която се организира електронно гласоподаване.

Колко евродепутати ще излъчи Естония?

На база броя на популацията страните членки на Европейски Съюз излъчват друг брой свои представители в Екологичен потенциал, като той не може да бъде по-малък от шест и по-голям от 96. След произвеждането на евровота през 2019 година от Естония бяха определени шестима представители. С формалното излизане на Англия от Европейски Съюз, от февруари 2020 година, 27 от нейните 73 мандата бяха преразпределени на останалите страни членки, като Естония завоюва още един евродепутат. Общият брой на представителите в Европейския парламент (ЕП) понижа на 705 от оптималните 751 според договорите за Европейски Съюз, а останалите 46 места останаха запаса за евентуално разширение. През 2023 година бе взето решение броят на местата в Екологичен потенциал да нарасне с 15 и по този начин идващият европарламент да има 720 места. Това не оказа въздействие на Естония, като страната още веднъж ще бъде представлявана от 7 евродепутати.

Евроизборите в Естония през 2019 година

През 2019 година броят на имащите право на глас в изборите за Екологичен потенциал от Естония е 885 417, като от тях упражнили правото си на глас са 332 859 души. Избирателната интензивност е 37,6 %. Броят на невалидните бюлетини 755. Гласувалите авансово са 68 509, от у дома 2086, онлайн 155 521, а от чужбина 754.

Средната възраст по данни на естонската изборна комисия, кандидатирали се за евродепутати е 48,6 година

Естонска партия за промяна получи общо 87 160 гласа (26,2%) и си обезпечи две места в европарламента. Социалдемократическа партия също получи два мандата със 77 375 гласа (23,3%), Партията на центъра получи един мандат с 47 799 гласа (14,4%), Естонската консервативна национална партия (EKRE) получи един мандат с 42 265 гласа (12,7%), а седмият мандат отиде при партия Отечество, която получи 34 188 гласа (10,3%).

Очаквания за идващите евродепутати от Естония

Естонската партия за промяна и Социалдемократическа партия се чака да получат по два мандата в идващия европарламент, сочи изследване на организация " Кантар Емор ", извършено измежду 1484 жители на възраст за гласоподаване в цяла Естония както онлайн, по този начин и по телефона в интервала 9-17 април. Допустимата неточност е от плюс минус 2,3 %.

Кандидатът на Социалдемократическа партия Марина Калюранд е най-популярният претендент, сходно на последните избори през 2019 година, и е най-хубавият избор считат 14,4% от интервюираните. Бившият външен министър Урмас Пает от Естонската партия за промяна е вторият най-популярен претендент с 11,6 %. След като евродепутатът и някогашен министър-председател Андрус Ансип се отдръпна, неговите последователи поддържаха Пает, което му даде подтик от 6,4 % през март. Яак Мадисън от Естонска консервативна национална партия заема трето място с 10,3 %. Водещият претендент на партията, класиран преди всичко в нейната листа, Мартин Хелме е отвън топ 10 на най-популярните претенденти с 2,3 %. Бившият кмет на Талин и ръководител на Партията на центъра Михаил Кьолварт е четвърти по известност с 8,4%. Това е два пъти повече от сегашния евродепутат от партията Яна Тум (4,1 %). Кьолварт към този момент съобщи, че ще се откаже от мястото си, в случай че бъде определен.

Според изследването вероятното систематизиране на мандатите е: 2+2+1+1+1

Експертът Айвар Вуг също смята, че Социалдемократическата партия ще завоюва два мандата за Калюранд и за някогашния министър на външните работи и настоящ евродепутат Свен Миксер. Партията за промяна е напът да завоюва и два мандата - един за Урмас Пае и втори за Хано Певкур. Ако обаче Певкур реши да продължи да бъде министър на защитата и да се откаже от мястото си, Лукас Кристиян Илвес има максимален късмет да заеме неговото място, счита Вуг.

Проучването демонстрира още, че партия " Отечество " ще загуби един от двата си мандата. Рихо Терас евентуално ще продължи да работи като евродепутат, само че Урмас Рейнсалу или Юри Ратас биха имали късмет, в случай че съумеят да задържат второто си място. Очаква се партията на Центъра и Естонската консервативна национална партия да получат по един мандат.

От хартиената бюлетина до електронното гласоподаване

Естония е пионер в електронното гласоподаване, като естонците гласоподават онлайн от 2005 година насам. Сега Естония прави идната стъпка към цифровизация - гласоподаване посредством смарт телефон. Наскоро страната одобри и закон, с който се разрешава и гласоподаване посредством смарт телефон, само че това ще бъде допустимо след октомври 2024 година

Макар избраните дати за евровота да са сред 6 - 9 юни, гласуването в Естония ще стартира по-рано. Съгласно националното законодателство изборната седмица в страната стартира още от понеделник 3 юни, само че ще завърши по график в неделя. Предварителното гласоподаване е онлайн от 3 до 8 юни сред 9:00 ч. сутринта до 8:00 ч. вечерта. Предварително гласоподаване има и в някои от изборните секции в интервала 3 - 6 юни сред 12: 00 - 20:00 ч. В същия интервал, само че сред 9:00 до 20: 00 ч., гласуването ще се състои в местата за задържане, лечебните заведения, както и домовете за възрастни хора. Възможно е да се гласоподава авансово и в изборна секция на 7 и 8 юни сред 12:00 и 20:00 ч., както и от у дома сред 9:00 и 20:00 ч. В формалния избирателен ден на 9 юни гласуването в изборните секции стартира в 9:00 ч. сутринта и завършва в 20:00 ч.

Електронно гласоподаване

Естонските жители могат да гласоподават електронно посредством компютър. За задачата се нуждаят от постоянна интернет връзка, документ за идентичност или мобилен идентификатор (mobile-ID). Те би трябвало да изтеглят заявление за гласоподаване от уеб страницата на естонската изборна комисия - valimised.ee. За несъмнено и безпроблемно електронно гласоподаване е целесъобразно авансово да се ревизира дали документите на персоналната карта са годни, дали на компютъра е конфигуриран най-новият програмен продукт за персонална карта, дали операционната система на компютъра или антивирусният програмен продукт се нуждае от актуализация.

В рамките на 15 минути след гласуването гласоподавателите могат да ревизират дали техният онлайн глас е регистриран посредством приложението за проверк а на електронното гласоподаване. То е налично за всички устройства с андроид или iOS.

Ако гласоподавателят желае да промени избора си по електронен път, той може да го направи когато и да е през изборната седмица до събота вечерта - 8 юни. Ако гласоподавателят е дал своя вот както по електронен път, по този начин и с хартиена бюлетина, ще бъде зачетен единствено гласът, подаден в изборната секция. От 2021 година гласоподавателите могат да трансформират своя електронен глас като гласоподават с хартиена бюлетина в изборната секция в неделя, в деня на изборите.

Гласуване с хартиена бюлетина

Гласуването с хартиена бюлетина изисква проявление на документ за идентичност като персонална карта, паспорт,дипломатически паспорт, в това число моряшка и шофьорска брошура.

При показване на документ за идентичност член на районната изборна комисия дава на гласоподавателя бюлетина. Избирателят се подписва в листата на гласоподавателите, а в електронния лист на гласоподавателите се отбелязва, че е дал своя вот на хартия.

Бюлетината се попълня в кабината за гласоподаване. След като попълни бюлетината, гласоподавателят я сгъва и я предава на член на районната изборна комисия, който слага отпечатък от щемпел от външната страна на сгънатата бюлетина. След това гласоподавателят самичък пуска бюлетината в урната за гласоподаване.

Всеки гласоподавател гласоподава независимо и не е разрешено да упълномощава някой различен да го направи. Ако гласоподавателят не може самичък да попълни бюлетината заради физическо увреждане, различен гласоподавател, само че не и претендент, може да направи това по негова молба и в негово наличие.

Ако гласоподавател повреди бюлетина, той има право да получи нова бюлетина от районната изборна комисия.

Повредената бюлетина би трябвало да се върне на районната изборна комисия. Ако гласоподавателят към този момент е отбелязал избора си върху бюлетината, той би трябвало да бъде зачеркнат по подобен метод, че изборът да стане неразбираем, преди да върне бюлетината на районната изборна комисия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР