Българската народна банка е проверила през 2023 г. няколко кредитни

...
Българската народна банка е проверила през 2023 г. няколко кредитни
Коментари Харесай

Българската народна банка откри нарушения при жилищното кредитиране

Българската национална банка е проверила през 2023 година няколко кредитни институции дали са спазени законовите условия за разпределяне на ипотечни заеми и е разкрила нарушавания. Това излиза наяве от доклада на Българска народна банка, оповестен на уеб страницата й.  

Проверени са три по-малки банки и една значима банка, както и пет небанкови финансови институции. Извършена е и инспекция на няколко кредитни медиатора. При две от тестваните кредитни институции са открити несъответствия със законовите условия във връзка с прилаганите правила и процедури за оценка на кредитоспособността на потребителите, установяват от Българска народна банка.

Централната банка обаче не показва имената на финансовите институции, които са нарушили условията на Закона за заемите за недвижими парцели на консуматори.  Посочва се единствено, че са установени основни пропуски в използването на условията на закона, свързани с оценката на кредитоспособността на потребителите, вследствие на което са издадени насоки за тяхното премахване. Образувано е административнонаказателно произвеждане против една финансова институция.

Проверката е открила още, че професионалното образование и компетентността на част чиновниците, ангажирани с отпущането на заеми, не е на нужното равнище.

Икономисти и финансови специалисти неведнъж предизвестяват, че взривът на кредитиране в страната доближава рискови размери, които водят до надуване на ценови балон на жилищата и несъразмерна задлъжнялост на популацията. Затова те упорстват Българска народна банка да  вкара спомагателни ограничения за изстудяване на кредитирането. Приложените досега ограничения като повишение на равнището на наложителните минимални запаси на банките и равнищата на финансовия буфер и буфера за систематичен риск, не дадоха резултат. За първите три месеца на годината цената на новоотпуснатите заеми е 50% по-висока от предходната година.

Самият шеф на Българска народна банка Димитър Радев уточни при започване на годината, че " запазващият се мощен напредък на жилищните заеми към края на 2023 г.  основава условия за повишение на задлъжнялостта на семействата, въпреки и от относително ниско ниво, и за бързо струпване на кредитен риск в салдото на банковата система ". Затова централната банка може да наложи спомагателни ограничения през 2024 година, като да вземем за пример стягане на условията във връзка с кредитоспособността на семействата, които банките да са задължени да ползват при отпущането на заеми. Обещанието бе това да стане след разбор на кредитирането през първите три месеца на тази година.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР