Милиони турски избиратели гласуват днес на повторението на изборите за

...
Милиони турски избиратели гласуват днес на повторението на изборите за
Коментари Харесай

Истанбул гласува втори път за кмет

Милиони турски гласоподаватели гласоподават през днешния ден на повторението на изборите за кмет на Истанбул.

Общо 10 560 963 души ще могат да упражнят правото си на глас. Ще бъдат разкрити 31 124 изборни секции. Гласуването ще стартира в 8 ч. сутринта и ще завърши в 17 ч., разгласи Висшата изборна комисия (ВИК) на Турция.

Вотът ще се състои близо три месеца след локалните избори на 31 март, извоювани в Истанбул от Екрем Имамоглу от главната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП). Той победи с доста дребна разлика претендента на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) Бинали Йълдъръм, който е някогашен министър председател и непосредствен помощник на президента Реджеп Тайип Ердоган.

След седмици на възражения от страна на ръководещата партия за резултатите от вота в Истанбул Висшата изборна комисия анулира изборите за кмет и насрочи повтаряне на 23 юни.

Изборите в Истанбул се преглеждат като тест за известността на президента Ердоган. Вотът е от огромно значение за Турция, защото градът с население от над 15 милиона души, ситуиран на два континента, е финансовият, търговски и културен център на страната.

Около 30 % от брутния вътрешен артикул на Турция се създава в Истанбул, а бюджетът на огромната истанбулска община възлиза на към 8,8 милиарда $.

В изборите вземат участие общо 21 претенденти, само че конкуренцията на процедура е сред Бинали Йълдъръм и Екрем Имамоглу. Освен тях за кметския пост ще се състезават Неждет Гьокчънар, претендент на Партията на щастието, Мустафа Илкер Юджел, претендент на Отечествената партия, и 17 самостоятелни претенденти.

Според няколко социологически анкети Имамоглу води пред претендента на ръководещите Йълдъръм.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР