Милея за онези състояния и възможности да съзерцаваш дълго, както

...
Милея за онези състояния и възможности да съзерцаваш дълго, както
Коментари Харесай

Изкуството да не правиш нищо - в картини

„ Милея за тези положения и благоприятни условия да съзерцаваш дълго, както нашите сътрудници художници от предишното са правили. Но сегашната реалност подготвя към по-фрагментарно, по-динамично вглеждане, толкоз забързано, че не стига някак до тези узряващи, изискващи повече време моменти. “

Това написа художникът Константин Костов, чиято галерия ще бъде открита на 1 ноември в изложба „ Ракурси “.

Експозицията включва живописни творби на създателя, в които той проучва методите, по които се схваща от хората изкуството да не правиш нищо. „ В нашата реалност това се свързва с безучастие и лентяйство. От позицията на художник - съзерцанието не е правене на нищо, въпреки по този начин и да наподобява “, споделя художникът.

Като мотив за разбора си той показва дългото време, прекарано в изолираност през последните години. „ Там някак започнахме да се завръщаме към потребностите си, към схващане на времето като наше, само че и като изгубено по нещо друго. Това не беше „ изкуство да не правиш нищо “, а просто правехме нещата по други способи. Имам чувството, че тази фрагментарност на възприятията от последния интервал беше толкоз спорна и толкоз последна като позиция, че предразположи към един дисбаланс на цялото, в който хората се загубиха. До тук частите на добитата действителност бяха от диапазона на безизходност до триумф, от проваляне, чувство за самотност до безспорна еуфория “, добавя той.

Константин Костов е роден през 1988 година в Пловдив, а в този момент живее и работи в София, където е основен помощник към катедра „ Живопис “ на Националната художествена академия (НХА).

Представял е свои произведения в независими и групови изложения в София, Пловдив, Бургас, Велико Търново, Плевен, Варна, Пекин, Брюксел, Берлин, Виена, Триест, Венеция.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР