Microsoft си върна позицията на най-ценната публично търгувана компания в

...
Microsoft си върна позицията на най-ценната публично търгувана компания в
Коментари Харесай

Най-скъпите компании в света и как Microsoft изпевари Apple

Microsoft си върна позицията на най-ценната обществено търгувана компания в света, откакто през последното десетилетие изоставаше от Apple.

В петък акциите на Microsoft затвориха на цена от 388,47 $ за акция, с което пазарната им капитализация доближи 2,89 трилиона $, до момента в който акциите на Apple затвориха на цена от 185,92 $ за акция, с пазарна капитализация от 2,87 трилиона $.

Анализаторите предвиждат, че Microsoft ще продължи да демонстрира положителни финансови резултати, до момента в който Apple се чака да означи по-бавен напредък, отбелязва.

Притесненията по отношение на търсенето на смарт телефони доведоха до 3% спад на акциите на Apple, макар 48% нарастване през миналата година.

Същевременно Microsoft означи 3% нарастване на цената си до момента през тази година, след скок от 57% през 2023 година, което се дължи частично на инвестицията ѝ в OpenAI, компанията зад ChatGPT, която ѝ оказа помощ да завоюва водеща позиция в региона на генеративния изкуствен интелект.

Ето кои са Топ 10 на най-скъпо търгувани компании в света:

Microsoft: 2,89 трилиона $

Apple: 2,87 трилиона $

Saudi Aramco: 2,11 трилиона $

ALPHABET: 1,79 трилиона $

AMAZON: 1,59 трилиона $

NVIDIA CORPORATION: 1,35 трилиона $

META PLATFORMS, INC: 962 милиарда $

BERKSHIRE HATHAWAY: 791 милиарда $

TESLA: 696 милиарда $

ELI LILLY AND COMPANY: 578 милиарда $

Когато Сатя Надела пое поста основен изпълнителен шеф на Microsoft през 2014 година, компанията изпитваше усложнения.

Той пренасочи фокуса ѝ към бързо разрастващата се промишленост на изчислителните облаци, трансформирайки я в мощен съперник на Amazon – пионер в тази област.

След това Сатя Надела насочи компанията към амбициозна стъпка в региона на генеративния изкуствен интелект.

През 2019 година Microsoft прави първата от многото си вложения в OpenAI. Към края на лятото на 2022 година Надела е впечатлен от предварителна версия на технологията GPT-4 на OpenAI и стартира да упорства Microsoft да включи генеративен AI в своите артикули с " лудо движение ".

Първо, компанията добави чатбот към търсачката Bing.

След това Надела стана основател на консолидираното на AI  в операционната система Windows и приложения като Excel и Outlook, като в същото време даде системите на OpenAI на клиентите на Azure – водещото предложение на Microsoft за калкулации в облак, добавя CEOworld.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР