Международният театрален фестивал Варненско лято“ ще е много далеч от

...
Международният театрален фестивал Варненско лято“ ще е много далеч от
Коментари Харесай

Цветана Манева във Варна: Театралният фестивал скъсва с агресивно комерсиалното, оставаме го на телевизиите

Международният сценичен фестивал „ Варненско лято “ ще е доста надалеч от стандартите в новото си издание. Това заяви артистичният му шеф Цветана Манева пред медиите във Варна.

„ Баналните неща и комерсиалното, което е нападателно, брутално комерсиално, ще го оставим на някои малките екрани, които гонят рейтинг. Ние не се борим за подобен, а за европейско самопризнание “, съобщи Манева.

Програмата на 26-ото издание на фестивала ще е доста разнообразна и като тематики, и като форми, и като народност на показаните спектакли и на актьорите в тях. Другият му главен мотор, театроведът Николай Йорданов съобщи, че слагането на театралната демонстрация в общата рамка на „ Варненско лято “ е доста добра концепция на общината. „ Хубаво е още от пътя от летището да видиш рекламата на фестивала “, разяснява той.



В програмата, която стартира на 1 юни има за следващ път артистични събития, които се обрисува да помним дълго. Още в деня на откриването ще забележим въздушния театър „ Търси се “, в което натрупа от Сардиния, Италия, в което акробати и артисти ще опишат престъпна история с смешен детайл.

Цветана Манева особено посочи като акцент спектакълът на режисьора Галин Стоев „ Танцът Делхи “ на Народния спектакъл „ Иван Вазов “, който показва точно скъсването със стереотипната визия за спектакъл. Тя похвали и моноспектакъла на Захари Бахаров „ Чамкория “ по едноименния разказ на Милен Русков.



„ Когато сме правили първите издания на фестивала, той несъмнено още си е мислил дали да кандидатства в академията, а към този момент приказваме за неговото високо актьорско достижение “, разяснява Манева.

 

Друг забавен акцент от интернационалната селекция е перформативната апаратура PURE/Realmagination, за което е належащо да бъдат събрани доброволци, като обещанието е, че прекарването за тях ще е доста забавно.



За друга режисура пък, „ Щастливият Бекет “ на Марий Росен, е належащо да се купи билет до края на този месец, въпреки че представленията са на 5,6 и 7 юни. Работата е там, че самият текст на спектакъла се основава от публиката, като за задачата тя би трябвало да попълни една изцяло анонимна анкета.

Пълната стратегия на 26-ия Международен сценичен фестивал " Варненско лято " и детайлности за представленията можете да видите тук. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР