Международният наказателен съд предприе важната стъпка да издаде заповед за

...
Международният наказателен съд предприе важната стъпка да издаде заповед за
Коментари Харесай

Може ли е реално арестът на руския президент Владимир Путин да стане факт?

Международният углавен съд предприе значимата стъпка да издаде заповед за арест на Владимир Путин по отношение на войната в Украйна.

Но значи ли това, че съветският президент, упрекнат във военно закононарушение - депортиране на деца, в действителност в миналото ще бъде изправен пред съда в Хага?

Как би могло да се случи това? 123 държави-членки на Международният углавен съд са длъжни да изпълнят заповедите за арест на Путин и на комисаря по правата на детето на съветския президент Мария Лвова-Белова, в случай че те пътуват в техните страни.

Въпреки, че съдът не разполага със лични полицейски сили, които да извършват заповедите му, и разчита напълно на държавите-членки, това би могло да затрудни пътуването на Путин.

Аржентинският прокурор, създател на Международния углавен съд, Луис Морено Окампо съобщи, че решението да се повдигне обвиняване против Владимир Путин го трансформира в " водач дезертьор ".
Сега обстановката се промени. Срещу президента Путин е повдигнато обвиняване. Той се трансформира в водач, който се укрива от правораздаването. А това е комплицирано за един водач. Само за една година прокурорът Карим Хан показва явно солидно дело. Ето за какво този случай е толкоз значим, тъй като децата са били превозени до Русия, появили са се по съветската телевизия. Така че явно е ясно, че това е нещо, в което е забъркан президентът Путин.
Луис Морено Окампо, някогашен прокурор на Международния углавен съд

Евентуален правосъден развой против руснаци е малко евентуален, само че все пак Окампо счита, че той може да окаже напън за прекъсване на войната или за преустановяване на водачеството на Путин, какъвто беше казусът след осъждането на някогашния президент на Судан Омар ал-Башир през 2019 година

Страните не постоянно са спазвали разпоредбите, изключително когато става въпрос за настоящ държавен глава като Путин.

Матю Ваксман, професор в Колумбийския юридически факултет, съобщи, че това е " доста значима стъпка от страна на МНС, само че че възможностите да забележим в миналото Путин задържан са дребни ".

След главните спънки са, че Русия, както и Съединени американски щати и Китай, не са членове на МНС.

Всъщност Русия подписа Римския статут на съда, само че не го ратифицира, с цел да стане негов член, а по-късно отдръпна подписа си по разпореждане на Путин през 2016 година, откакто Съда стартира следствие на войната в Грузия през 2008 година

Малко евентуално е Путин да се окаже на подсъдимата пейка за военни закононарушения, " в случай че не се смени режимът в Русия ", споделя Сесили Роуз, доцент по интернационално обществено право в Лайденския университет.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР