Международният фестивал на монодрамата Соло акт“ в Габрово ще представи

...
Международният фестивал на монодрамата Соло акт“ в Габрово ще представи
Коментари Харесай

„Соло акт“ фест представя две постановки от чужбина

Международният фестивал на монодрамата „ Соло акт “ в Габрово ще показа най-новите спектакли от страната и чужбина. От общо 13 представления, 11 са гостуващи, а две от тях са задгранични. Събитието ще се организира от 2 до 7 април 2022 година на четири подиуми в града. То ще бъде напълно с конкурсен темперамент. За първи път с изключение на професионално жури от специалисти в региона на театъра и културата, ще има различно жури на медиите. Двата журиращи състава няма да работят в изискванията на конкуренция между тях, а ще се допълват в преценката си за показаните спектакли.

Професионалното жури ще дефинира носителите на награди в пет категории, а различното ще връчи една премия, друга от тези на специалистите. Публиката също няма да остане безучастна, а ще дефинира своя любимец измежду постановките посредством гласоподаване.

Фестивалът „ Соло акт “ е част от културния календар на Драматичен спектакъл „ Рачо Стоянов “, който е и негов уредник. Освен билети за представленията, публиката може да си закупи фестивална карта за всички спектакли от програмата. Тя ще им даде преимущество при избора на зрителски места. Интерес съставлява прелюдия билет за поддръжка на фестивала. Събраните средства посредством този билет ще подкрепят провеждането на събитието.

Какво може да гледа публиката в последните три дни на фестивала? След украинското зрелище „ Изповед “ на 4 април, второто задгранично присъединяване ще е от Република Косово. Постановката „ Сънищата на Хамлет “ ще бъде на 5 април от 18.00 часа на сцената на Държавен куклен спектакъл – Габрово. Това е моноспектакъл на Ментор Зумбераж – режисьор и артист в представлението, по текста на Нина Мазур и по претекстове от нещастието „ Хамлет “ на Шекспир. Сценографията и костюмите са на Зени Балазхи, музиката е от Андин Рандобрава, а помощник-режисьор е Мирак Зумбераж. Продукцията е на Театрално-филмова къща „ AKT&ITI Center “ от Прищина. Организаторите на събитието ще обезпечат превод посредством надписи на задграничните представления.

Същата вечер от 20.00 часа на сцената на габровския трагичен спектакъл стартира спектакълът „ Лазарица “ от Йордан Радичков. Режисьор и артист в него е Димитър Марков. Постановката е на Драматичен спектакъл „ Стефан Киров “ – Сливен. Персонажът на Димитър Марков премисля живота си и всичко, което е станало около него. Сякаш отвън времето има възможонст да премисли битието и парадоксалността на света, разминаването сред думи и каузи, двуличие и морал.

В сряда, 6 април, от 18.30 часа в зала „ Възраждане “ стартира габровският театър „ Хомеопатия на душата “. Това е авторски театър на Димитър Иванов – Капитана, който е в стила на стендъп комедиите. Режисурата е на създателя и Емил Йорданов. Участват куклите Бай Тъньо и новият воин, младежът AJ TikTok-a. С изострен комизъм Димитър Иванов – Капитана обрисува разнообразни аспекти от всекидневието ни, малко известни обстоятелства от българската история, политическата действителност, тематиките и езика, подчинени на „ политическата уместност “.

Вечерта от 20.00 часа на сцената на габровския трагичен спектакъл стартира постановката „ Плач на ангел “ на режисьора Стоян Радев по текста на Стефан Цанев. Това е моноспектакъл на Христо Мутафчиев в основната роля. Сценографията и костюмите са на Елица Георгиева, а музиката е от Веселин Митев. Представлението е отличено през 2021 година с три номинации за премиите „ Аскеер “ в категориите „ постановка “, „ модерна българска драматургия “ и „ водеща мъжка роля “. Печели две от тях – „ Аскеер “ за „ водеща мъжка роля “ за Христо Мутафчиев и „ Аскеер “ за „ постановка “ на Стоян Радев. Стефан Цанев е отличен с огромната премия за повсеместен принос към театралното изкуство „ Аскеер 2021 ”. В „ Плач на ангел ” един дребен човек повдига огромни въпроси, разсъждава за аргументите за несполуките в живота, търси правдивост, с цел да стигне до пречистващото осъзнаване за мястото си в света. Продукцията е на Народен спектакъл „ Иван Вазов “.

В последния ден от фестивала – 7 април, феновете могат да гледат представлението „ Провинциални истории “ от 18.30 часа в зала „ Възраждане “. Моноспектакъл на Иванка Шекерова и „ МаскАрт “ по текстове на Чудомир. Режисьори на постановката са Лилия Секова и Иванка Шекерова, а музиката е на Боян Гегов. Публиката ще се срещне с облиците на локалната клюкарка, клетия мъж, който търси метод да угоди на жена си, само че в никакъв случай не съумява, „ нещастието “ на свекървата, която не може да одобри снахата и комичната среща на един елементарен човек с бюрокрацията.

Финал на фестивала ще постави моноспектакълът „ Хроника на едно ликвидиране “. Представлението стартира от 20.00 часа на сцената на габровския трагичен спектакъл. Постановката е под режсурата на проф. Ивайло Христов по текста на Ерик-Еманюел Шмит. В ролята влиза Йорданка Стефанова. Сценографията е дело на Марина Янева, а фотограф е Антон Даскалов. Продукцията е на Сатиричен спектакъл „ Алеко Константинов “. Спектакъл за загубата на любовта в живота, самотата и преосмисляне на случайностите, които всеки ден ни носи.

Веднага след края на „ Хроника на едно ликвидиране “ ще стартира формалната гала по награждаването и закриването на „ Соло акт 2022 “. Цялата стратегия на фестивала може да бъде забелязана на интернет страницата на габровския трагичен спектакъл.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР