Международните инвеститори стремително се избавят от руската валута, която и

...
Международните инвеститори стремително се избавят от руската валута, която и
Коментари Харесай

Руската валута преживя черен вторник

Международните вложители стремглаво се избавят от съветската валута, която и във вторник продължи да се обезценява по отношение на $ и еврото. Освен американските наказания против съветски компании, оповестени предходната седмица, въздействие оказва и ескалацията на обстановката в Сирия след химическата офанзива в сирийския град Дума, за която Западът упрекна режима на Башар Асад. Американският президент Доналд Тръмп предизвести, че Русия ще заплати висока цена поради поддръжката си Асад.

За пръв път от декември 2016 година курсът на $ на съветския пазар се срина до 64 рубли за $, а курсът на еврото – до 79 рубли.

Ситуацията е доста нервна, по тази причина виждаме всеобщо бягство на задгранични вложители, освен това доста от тях през цялата предходна година са били на рубли, без значение от каквито и да е проблеми в връзките сред Русия и Съединени американски щати, разясняват финансови анализатори пред съветския в. " Комерсант ". Пазарите чакат и реакциите на съветското финансово министерство и централната банка.

Санкциите на Съединени американски щати против съветски компании сътвориха забележителна неизясненост за вложителите, съобщи във вторник съветският вицепремиер Аркадий Дворкович, представен от ТАСС.

По думите му, пазарните котировки се образуват въз основа на упования, а глобите на Съединени американски щати против съветски системообразуващи компании са основали забележителна неустановеност за всички вложители, за всички, които работят на финансовия пазар. При такава неизясненост е явно вложителите да се държат извънредно консервативно, добави Дворкович на Московския борсов конгрес.

Според ръководителката на Руската централна банка (РЦБ) Елвира Набиулина американските наказания са провокирали усилване на съмненията на съветския пазар, само че стопанската система и финансовата сфера ще съумеят да се приспособяват. По думите й централната банка има доста принадлежности, с цел да противодейства на рисковете, а към този момент не се чакат опасности за финансовата непоклатимост на Русия.

Новите американски наказания против могъщи съветски олигарси и следени от тях компании провокираха " черен понеделник " на Московската борса, където на 9 април съветските пазари изгубиха над 10 милиарда евро борсова капитализация, отбелязва Франс прес.

Министърът на икономическото развиване Максим Орешкин съобщи, че новите наказания на Съединени американски щати са " добър тест " за макроикономическото създаване на Русия. Според него плаващият валутен курс всмуква тези удари и промените в салдото на търсенето. Той също изрази убеденост, че макроикономиката и финансовите пазари ще устоят.

Орешкин, представен от Ройтерс, сподели също по този начин, че всички международни стопански системи ще усетят резултата от комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че Москва проучва ответни дейности на новите американски наказания, само че няма да има прибързани решения.

Руските управляващи дават обещание да поддържат компании, на които в петък бяха наложени наказания, съобщи министър председателят Дмитрий Медведев.

В същото време вложителите бързат да се освободят от бумаги в съветския металургичен бранш, откакто в " черния лист " се оказаха най-значимите активи на милиардера Олег Дерипаска, в това число най-големият производител на алуминий " Русал ", както и някогашният главен притежател на " Полюс " Сулейман Керимов.

Междувременно Айвън Глазенберг, основен изпълнителен шеф на швейцарската минна компания и търговец на първични материали " Гленкор ", напусна директорския ръб на " Русал ", откакто компанията изпадна в рецесия поради глобите на Съединени американски щати.

" Гленкор " посочи, че има разнообразни контракти с " Русал " за покупката на алуминий и глинозем. " Гленкор " е длъжен да съблюдава глобите, когато прави бизнес и ще предприеме всички нужни ограничения за смекчаването на всевъзможни опасности за бизнеса. " Гленкор " към момента прави оценка позицията си по своите контракти с " Русал ", само че отбелязва, че материалната стойност на тези контракти е несъществена, се споделя в известието.

Трябва да се има поради, че англо-швейцарският минно-добивен колос има близо 9% от акциите в " Русал ", като неговият президент Айвън Глазенберг участваше в Борда на шефовете на съветската компания за произвеждане на алуминий от 2007-а година насам.

" Гленкор ", която преди време подписа необвързващо съглашение с компанията EN+ Group (притежаваща 48% от капитала на " Русал " ) за замяна на нейните акции в " Русал " за световни депозитарни разписки на EN+ Group, също по този начин разгласи, че повече няма да пристъпва към реализиране на тази договорка.

Решението на " Гленкор " от вторник сутринта демонстрира капацитета на последните американски наказания, които раздрусаха съветските финансови пазари, отбелязва " Файненшъл таймс ". Акциите на " Русал ", която е най-големият международен производител на алуминий отвън Китай, се сринаха с над 56% от оповестяването на глобите на 6 април до в този момент.

Руски финансови анализатори разясниха, че доста съветски корпорации се тормозят от нови наказания и че те могат да се окажат в идващия " черен лист ".

Попадането в листата на крупна обществена компания, листвана на водещите международни тържища, де факто значи, че занапред нататък нито една съветска компания или банка не може да счита, че е отвън зоната на санкционния риск, без значение какъв брой е огромна или обществена, разяснява Алексей Каминский, пълководец от " АТОН " пред съветския в. " Ведомости ".

Очаква се преоценка на целия набор на така наречен " съветски " риск – от валутата до бондовете и фондовия пазар. Затова виждаме такава реакция на финансовите пазари, когато на практика всички съветски активи падат. Обикновено по този начин вложителите по целия свят се избавят от активи, които съгласно тях внезапно са станали " токсични ", добавя Каминский.

Паниката рано или късно ще стихне, само че поради новите наказания всички съветски активи ще се търгуват по-евтино от аналогичните им активи на други пазари и тази обстановка ще продължи дълго – до тогава, до момента в който не стане дума за допустима анулация или разхлабване на глобите, счита специалистът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР