Международната хидрографска организация (IHO) не възнамерява да променя името на

...
Международната хидрографска организация (IHO) не възнамерява да променя името на
Коментари Харесай

Японско море няма да се преименува на Източно

Международната хидрографска организация (IHO) не има намерение да трансформира името на Японско море или да прибавя към него термина „ Източно море “, за което Южна и Северна Корея настояват дълги години, заяви японският вестник „ Йомиури “.

Позицията за непроменяне на името е била утвърдена по време на понеделнишка онлайнсреща на IHO, чието седалище е в Монако. Съобщава се още, че IHO възнамерява да сътвори електронни версии на карти, на които ще бъдат номерирани имената на моретата и океаните.

Коментирайки тази информация, японският външен министър Тошимицу Мотеги изрази убеденост, че IHO е взела под внимание позицията на японската страна по този въпрос. " На хартиени карти името " Японско море " ще си остане, а на електронните карти ще се употребяват номера освен за Японско, само че и за други морета. Мисля, че нашата позиция беше взета поради ", сподели той.

Южна Корея и КНДР още от началото на 90-те години на ХХ век желаеха да се преименува Японско море на Източно. Според Сеул и Пхенян, Токио е наложил сегашния термин на международната общественост като част от нападателната си колониална политика при започване на ХХ век. През последните години Сеул дори използва и двете имена на картите (впрочем и в програмата " Карти " на Гугъл при търсене на " Японско море ", се появява в скоби следното: " Познато също като Източно море " ).

Япония акцентира, че името " Японско море " е признато през ХIX век по самодейност на европейски картографи. Терминът е употребен поредно в справочниците от IHO от първото им издание през 1929 година насам.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР