Шведският град Малмьо, който е домакин на 68-ия песенен конкурс

...
Шведският град Малмьо, който е домакин на 68-ия песенен конкурс
Коментари Харесай

„Провежда се геноцид": Напрежение и протести на "Евровизия", водещата се оттегли

Шведският град Малмьо, който е хазаин на 68-ия песенен конкурс на " Евровизия ", към този момент е подготвен за финала му, на фона на напрежение и политически митинги поради присъединяване на Израел и скандал с нидерландския участник, предадоха международните организации.

Междувременно стана ясно, че норвежката водеща се е отдръпнала от своята роля, съобщи ДПА.

Европейският съюз за радио и телевизия изясни, че ревизира случай с 26-годишния Йост Клайн от Нидерландия, чиято ария Europapa го направи един от любимците. Докато случаят се проверява от полицията и е отвеян към прокуратурата, не е подходящо той да продължи присъединяване си, показват уредниците.

Според нидерландската радиотелевизионна компания " Авротрос " реакцията е " непропорционална ". Експертът по " Евровизия " Пол Джордан разяснява пред Ройтерс, че изпъждане на участник в навечерието на финала е невиждано.  

Причината е случай със служителка на „ Евровизия “, който в миг се проверява от шведската полиция, показват уредниците.

Фаворит в състезанието е Бейби Лазаня, с същинско име Марко Пуришич от Хърватия, с песента Rim Tim Tagi Dim, следван от израелката Еден Голан с Hurricane. Високо се класират също Франция, Италия, Украйна и Ирландия, както и домакинът Швеция.

След дисквалифицирането на Клайн във финала, който стартира в 22 ч. българско време, в състезанието ще вземат участие 25 страни.

Макар и основан за честване на европейското разнообразие и основаване на въодушевление, надалеч от политиката, тазгодишният конкурс е с политически нюанс поради протестиращи в интернет и по улиците на Малмьо против присъединяване на Израел в състезанието.

Организаторите се опълчиха на тези апели, само че желаеха заглавието на израелската ария да бъде променено, с цел да не припомня за нападението на " Хамас " против Израел на 7 октомври, провокирало настъплението в Газа. Оригинално заглавие беше October Rain ( " Октомврийски дъжд " ) и беше променено на Hurricane (Ураган), а Еден Голан остана в конкуренцията, показва Българска телеграфна агенция.

Израел взе участие в състезанието на " Евровизия " от 1973 година, като представители на страната са печелили първото място четири пъти - последният през 2018 г. 

В залата и фоайетата са неразрешени всевъзможни флагове, с изключение на тези на участниците, както и плакати с политически послания. 

Участниците оферират необятен набор от музикални жанрове – от балади до електронна музика. Тази година доста от песните " са отдадени на психологичното здраве – доста млади реализатори споделят, че не се усещат добре и се борят със своята еднаквост ", споделя Андреас Онефорс от състезанието, представена от Агенция Франс Прес.

Няколко часа преди финала на състезанието на „ Евровизия “ норвежката водеща се отдръпна, съобщи ДПА.

Певицата Алесандра Меле изясни решението си в днешно видео в „ Инстаграм “, изтъквайки израелските дейности в Ивицата Газа.

„ Провежда се геноцид. Отворете очите си. Отворете сърцата си. Нека любовта ви води към истината “, споделя 21-годишната певица в англоезична обява.

   Вижте тази обява в Instagram.

Публикация, споделена от Alessandra (@alessandram02)

„ Мотото на Евровизия „ Обединени от музиката “ (United by Music) е повода да се занимавам с музика. Но сега тези думи са празни “, споделя още тя.

Певицата, която има и италиански корени, през 2023 година класира  Норвегия на пето място на Евровизия с песента Queen of Kings.

Очаква се водещият Ингвилд Хелесен от публичната телевизия NRK да размени Меле.

Според информация на NRK и шведската телевизия SVT в шведския град Малмьо, където се организира събитието, се е състояла спешна среща.

Представителите на Ирландия, Швейцария и Гърция не участваха в подготовката за обичайното дефиле на участниците по-рано денем. Ирландецът Бамби Тъг, който неведнъж подлага на критика присъединяване на израелската певица Еден Голан, също пропусна съботната подготовка.

Бамби Тъг написа в „ Инстаграм “, че е имало „ проблем “, когато артистите желали да излязат на сцената за парада на знамената.

Европейският съюз за радио и телевизия (EBU), който е уредник на събитието, съобщи, че изследва какво тъкмо се е случило.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР