Международен екип от учени от Франция, Съединените щати и Турция

...
Международен екип от учени от Франция, Съединените щати и Турция
Коментари Харесай

Откриха изгубения континент Балканатолия, част от който е била и България

Международен екип от учени от Франция, Съединените щати и Турция твърди, че е разкрил изгубения континент, довел до смяна на животинската популация в Европа.

Според фрагмент от тяхното проучване, което ще бъде оповестено по-рано този месец в списанието Earth-Science Reviews, по този начин нареченият Балканатолия в миналото се е намирал по средата на Европа, Азия и Африка и е можел да служи като мост за животните, които са прекосявали от Азия в Европа.

Територията на днешна България е била част от изчезналия континент, показва БГНЕС.

Преди към 34 млн. години е имало огромно измиране, известно като Grande Coupure, когато Западна Европа е била колонизирана от голям приток на животни от Азия, оказал съдбовен напън върху типовете, които произлизат от Европа.

Изследователският екип, управителен от Френския народен център за научни проучвания, е разкрил обект в Турция, в който се намират скотски вкаменелости, за които учените откриват, че принадлежат на типове, живели в Азия, и датиращи отпреди 38-35 млн. години, което значи, че тези животни са мигрирали през Балканатолия доста преди изгубването Grande Coupure.

Според откривателите континентът в този момент е най-вече под водата в източния завършек на Средиземно море. Но по време на еоценския интервал - ера, съществувала преди 56-34 млн. години, континентът излиза на повърхността заради по-ниското морско ниво.

"Балканатолия има комплицирана история на епизодично претопяване и изплуване през еоцена и е изобразявана или като пресечен архипелаг, или като необятен и непрестанен остров. По този метод се допуска, че бозайниците, произхождащи от Азия, са се разселили в Югоизточна Европа по "южен път " през Балканатолия ", споделят откривателите.

В своето проучване откривателите разпознават и група животни, които са били локални за Балканатолия, като хипоподобни същества, наречени ембритоподи, и торбести, наречени метатерианци.

Учените считат, че тези животни са еволюирали в изолираност на земя, която е била отделена от околните континенти - още един подробност, който в допълнение поддържа съществуването на балканатолийския континент.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР