Между България и Чехия няма нерешени въпроси. Има огромно приятелство

...
Между България и Чехия няма нерешени въпроси. Има огромно приятелство
Коментари Харесай

Борисов и Бабиш единодушни, че Дъблинското споразумение не работи

" Между България и Чехия няма нерешени въпроси. Има голямо другарство и доверие. Същото бих могъл да кажа и за страните от Вишеградската четворка. Затова и решенията, които предлагаме е да се удължи съглашението с Турция, да се възстановяват връзките. България е образец за запазване на границата ", съобщи министър председателят Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет след среща с чешкия министър председател Андрей Бабиш.

" Дъблинското съглашение не работи по този начин както желаеме, освен разделя, безусловно цепи Европа, по тази причина аз мисля,че ще намерим рационален компромис ", добави министър председателят.

" Компромисът е да се затворят границите и да влиза единствено през контролно пропускателните пунктове ". Борисов посочи, че би трябвало да се изградят центрове за сигурност, отвън Европейски Съюз, в който да има естествени условия за мигрантите.

" Дипломацията ни да е такова, ще да работим за кротичък развой ", безапелационен беше Борисов. Той означи, че най- хуманно би трябвало да се погрижим за хората, които бягат от войната и да знаем след какъв брой време те ще се върнат по родните си места. Премиерът съобщи, че по-хубаво място за живот от Европа няма.

Въпроси те, по които е разговаряно с Бабиш са свързани с кохезионната политика по нея сме единни, селскостопанската политика, енергетиката. Това са рамките, в които се чака България да има роля.

Запитан дали са водени диалози за продажбата на ЧЕЗ, Борисов отговори: " ЧЕЗ не е наша тематика. Какво да приказваме за ЧЕЗ ".

Чешкият министър председател Андрей Бабиш съобщи, че главната тематика на диалозите е била договорът Дъблин 4 и миграцията. " Дъблин 4 и неефективните квоти разделят Европа. Не е допустимо да се повтаря това, което стана преди. На равнище министри решението за квотите беше взето без нас ", добави Бабиш.

Той означи, че Европа би трябвало да се бори против контрабандата с мигранти, които по думите му са спечелили 7 милиарда евро. " Ние разчитаме на българското председателство, с цел да решим въпроса ", безапелационен беше чешкия министър председател.

" За нас е значимо Европа да намерения над шенгенското пространство. Не разбираме за какво Гърция е в Шенген, а България, Хърватия, Румъния, не са ", съобщи Бабиш.

Бабиш съобщи, че е разговаряно и по тематиката Брекзит, както и за разширение на търговията и вложенията сред двете страни. Ще се веселя в случай че премиера ни посети в Прага, добави той.

Бабиш оцени високо срещата на високо ниво през април в страната ни, която е за стандартите по качеството на страните. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР