Египет може да се оттегли като посредник в преговорите за

...
Египет може да се оттегли като посредник в преговорите за
Коментари Харесай

В отговор на репортаж на “Си Ен Ен”: Египет може да се оттегли от преговорите между Израел и “Хамас”

Е гипет може да се отдръпна като медиатор в договарянията за помирение сред Израел и палестинското придвижване “Хамас ” , съобщи шефът на Държавната осведомителна работа Дия Рашуан в отговор на репортаж на американската телевизия “Си Ен Ен ”, съгласно който Египет едностранно е трансформирал изискванията на договорката за помирение в Газа, показана на “Хамас ”, изненадвайки договарящите.

“Продължаващите опити за очерняне и мятане на подозрение върху напъните на Египет и ролята му като посредник, с обвинявания, които опонират на действителността, единствено ще доведат до по-нататъшни затруднения на обстановката в Газа и целия район и могат да принудят Египет да вземе решение изцяло да се отдръпна от посредничеството в този спор, ” показва Рашуан в изказване на уеб страницата на Службата. По думите му тази “фалшива ” обява е опит да се накаже Египет за твърдата му и кардинална позиция в отбрана на законните права на палестинския народ.

. writes Gazans are hungry because the Rafah Crossing is closed & Kerem Shalom is not viable.

But it won't add that Rafah is closed because Egypt refuses to work with Israel to reopen it & Kerem Shalom has come under Hamas rocket fire.
— HonestReporting (@HonestReporting)
По-рано “високопоставен ” неназован източник сподели пред египетската телевизия “Ал Кахера нюз ”, визирайки репортажа на Си Ен Ен, че офанзивите против посредничеството на Египет подкопават договарянията за помирение в Газа.  По думите му Кайро се е присъединил като медиатор в договарянията за помирение и освобождение на заложниците в Газа след настоятелни молби да поеме тази роля, поради опита и опциите си да се оправя с толкоз комплицирани договаряния.

“Египетското разузнаване тихомълком промени изискванията в предлагането за помирение, което Израел към този момент беше подписал по-рано същия месец, ” твърди в репортажа си “Си Ен Ен ”, базирайки се на трима души, осведомени с полемиките. Те декларират, че съглашението за прекъсване на огъня с “Хамас ”, оповестено на 6 май е било друго от това, което катарските и американските представители са считали, че е предадено на палестинското придвижване. Според информацията направените от египетското разузнаване промени са провокирали реакция на “гняв и взаимни обвинявания ” и са отвели договарянията в “задънена улица ”.

След навлизането на израелската войска в палестинската част на Рафах напрежението сред Египет и Израел се усилва. Кайро упражнява засилен напън върху Израел да се отдръпна от пограничния град и да се откаже от проектите си за пълномащабна наземна интервенция. Миналата седмица Египет разгласи, че ще поддържа делото на Южна Африка против Израел за геноцид в Международния съд.

Припомняме и тази изложба от нашия списък:

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР