Майка на дете, пострадало на общинска детска площадка, осъди Община

...
Майка на дете, пострадало на общинска детска площадка, осъди Община
Коментари Харесай

Майка осъди Община Пловдив за 10 бона, детето ѝ си счупило ръката на площадка

Майка на дете, потърпевшо на общинска детска площадка, осъди Община Пловдив да ѝ заплати 10 000 лв. обезщетение . Инцидентът е станал на 31 март 2019, а решението за присъденото обезщетение на Окръжен съд Пловдив е от преди няколко дни.

Момиченцето играело на площадка пред блока си на бул. " Никола Вапцаров " и " Пере Тошев ", където счупило горната част на лява раменна кост, откакто паднало при опит да направи кълбо напред от най-ниското ходило на железно оборудване за игра .

На случая участвали и бащата и майката на детето. Родителите, дружно с други възрастни, седели на пейката до площадката, която е на към два метра от катерушката, на която щерка му е паднала. Бащата показва, че щерка му, играейки, се хванала да се превърти, само че се изпуснала и паднала на лакътя. Катерушката била от остарелия вид - железна структура, с три лоста, изправени на височина, по които има напречни греди, за които децата се хващат и се катерят . Детето паднало от най-ниската греда. Опитало се да направи кълбо напред, превъртяло се и паднало на ръчичка. На катерушката е нямало ограждения, нямало табели или инструкции по какъв начин да играят децата на детската площадка. Нямало и сложена противоудърна настилка, непосредствено била закрепена на земята. Бащата видял какво се случва и първи се е притекъл на помощ.

Родителите незабавно закарали щерка си в болница, където било открито строшаване на ръката, при което било незабавно оперирано, под цялостна анестезия , последвало слагане на две киршнерови игли и гипсова шина. На 3 април изписали детето от болничното заведение, на която дата имало рожден ден и отменили същия. Поканили деца у дома, като открил друго държание на щерка си. Уплахата й била огромна. Детето отказало да посещава детско заведение. След интервенцията получило оток, трябвало да държи ръката непрекъснато изправена, което създавало огромна компликация.

При промяна на марлята при персонални доктор детето показало нападателно държание, крещяло и се тресяло от боязън, и до свалянето на иглите на 7 май детето не разрешило да му сменят марлята. Детето станало затворено. При второто постъпване на детето в болница на 7 май, преди интервенцията детето се тресяло от боязън и плачело . След упойката детето било доста уплашено, не желало да стои в болничното заведение. След изписването от болничното заведение, незабавно почнали рехабилитация, при което детето изпитвало боязън. За това свидетелстват родителите му. През този интервал те са се грижили за детето в обличането, къпането и храненето. Към момента детето разпъвало ръката на 180 градуса, само че не желало да я движи повече от това. На ръчичката на момиченцето останал голям белег от може би 10 см . Детето повече не желало да играе на оборудването.

Родителите завели дело против общината, на което бил изтънчен отчет за положението на детската площадка и съдебно-медицинска експертиза.

От регион „ Южен “ направили инспекция и изготвили съответния отчет, в който е отразено, че площадката е в положително положение . Посочено е, че през 2008 година са построени единствено три от оборудванията там - детска люлка, пясъчник и пързалка. Освен посочените, на площадката се намирали и други уреди - сферично оборудване /кълбо/, предопределено за катерене, оборудване с форма на транспортен съд и въпросното оборудване с три железни греди са били построени през 1991 г .

Съдебният специалист заключава, че детската площадка не дава отговор на условията на Наредба № 1 за изискванията и реда за устройството и сигурността на площадките за игра от 12.01.2019 г . В случая към оборудването за игра, в това число към оборудването за катерене, не била открита осведомителна табела. От заключението се открива, че долното ходило на оборудването е с височина 70 см . Съдебният специалист е заключил, че отношение към контузията на детето има настилката под оборудването за катерене, като към оборудването за катерене няма изпълнена ударопоглъщаща настилка, каквато е заложена в Наредбата.

Медицинската експертиза посочила, че детето е претърпяло обилни болки и премеждия и неудобства в интервала на приемане на контузията, оперативната намеса, двукратното лекуване в болница, както и в интервала на оживление и рехабилитация. Болките са били обилни, със затихващ темперамент.Детето се нуждаело от непрекъсната помощ и наличие на компаньон. Не е могло да извърши независимо даже обикновени дейности. В рамките на 2-3 месеца болките са отшумели последователно и са били до степен на стеснение и сдържан дискомфорт. Съдебният специалист смята, че оздравителните процеси са завършили в границите на 5-6 месеца.

Според Окръжен съд - Пловдив несъмнено се открива връзка сред положението на площадката и следствията от случая, претърпян от детето . Според магистратите става дума за противоправно действие, осъществено от длъжностните лице на община Пловдив при или във връзка на предоставената им работа, виновност, която се допуска до доказване на противното, както и настъпили вреди и причинно- следствена връзка сред действието и вредите.

Именно поради това Община Пловдив е наказана да заплати 10 000 обезщетение и лихвите до цялостното погашение , както и разноските по делото. Решението на съда може да бъде обжалвано пред Върховен касационен съд.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР