Mastercard обяви, че постепенно ще прекрати използването на магнитни ленти

...
Mastercard обяви, че постепенно ще прекрати използването на магнитни ленти
Коментари Харесай

Mastercard ще премахне магнитните ленти от дебитните и кредитните карти

Mastercard разгласи, че последователно ще приключи потреблението на магнитни ленти в своите кредитни и дебитни карти през идващото десетилетие, защото промишлеността минава към по-сигурни или комфортни други възможности като чипове и безконтактни заплащания, оповестиха от компанията. В прес известието се споделя, че с това решение Mastercard ще трансформира в първия водач в разплащателните технологии, който дефинитивно е оповестил желанията си да отстрани технологията на магнитните ленти, която датира от 60-те години на предишния век.

От компанията споделят, че преходът ще стартира през 2024 година, когато магнитните ленти към този момент няма да бъдат нужни за новите карти в райони като Европа, където чип картите и безконтактните разплащания от дълго време преобладават. В Съединени американски щати, където прекосяването към заплащания с чиповете в дебитните карти е по-бавно, преходът ще стартира през 2027 година След 2029 година проектите са да няма нови дебитни или кредитни карти Mastercard с магнитна лента, като се чака към този момент създадените карти изцяло да изчезнат до 2033 година

Магнитната лента, която може да срещнете във всяка дебитна карта сега, е изобретена през 60-те години на предишния век. Магнитните ленти бяха голямо усъвършенстване спрямо релефно отпечатаните данни на картата, които касиерите всякога трябваше да записват, когато клиент желае да направи заплащане с карта. Но през 90-те години на предишния век стартира всеобщо нахлуване на EMV чипове, които съставляват метод за по-сигурно предпазване на данните на картодържателите на дребни чипове с интегрална скица, вградени в картите – това са златистите или сребристи чипове, които може да откриете в съвсем всяка дебитна карта сега. В наши дни 86% от транзакциите с карти се реализират чрез прочитане на EMV чипове. Те нормално се удостоверяват благодарение на ПИН код, само че някои компании възнамеряват да вкарат биометрично засвидетелствуване като по-сигурна форма на верификация.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР