Мащабна рокада във висшето ръководство на KBC Group изстрелва българският

...
Коментари Харесай

Петър Андронов поема ръководството на международния бизнес на KBC

Мащабна рокада във висшето управление на KBC Group изстрелва българският й управител Петър Андронов на по-висок пост. Той ще стане член на изпълнителния комитет на белгийската група и ще бъде основен изпълнителен шеф на на бизнес звеното " Международни пазари ". В това вътрешно отделение на KBC влизат дъщерните й банки и застрахователи в България, Ирландия, Словакия и Унгария. Освен това Андронов ще дава отговор и за ръководещото сдружение в групата - KBC Asset Management.

Погледнато от София, другата значима смяна е, че управлението на българските ОББ и ДЗИ ще бъде поето от чужденец. Позицията на Андронов като кънтри управител за страната и основен изпълнителен шеф на трета по активи банка в България ще бъде заета от Питър Рьобен, който до момента е управлявал бизнеса на KBC в Ирландия.
Каскада от промени
Разместванията са подбудени от пенсионирането на дългогодишния основен финансов шеф на KBC Рик Шеерлинк. На негово място е назначен досегашния основен изпълнителен шеф на интернационалния бизнес в групата Люк Попелие и по този начин на неговия пост се издига Андронов.

От банката афишират и още разбърквания. Домашното белгийско отделение на групата ще бъде поето от досегашния началник на словашкото - Давид Мушерон. А пък постовете отпред на поделенията в Ирландия и Словакия ще бъдат поверени на други дългогодишни фрагменти на KBC - Ги Либо и Алес Блазек.

За новия пост на Петър Андронов към този момент са получени утвърждения от ЕЦБ и от Националната банка на Белгия. Питър Рьобен ще може да поеме управлението над ОББ след утвърждение от Българска народна банка.
Новата роля на Андронов
Българският управител към този момент ще дава отговор не за един, а четири основни за белгийската група пазара. По данни от KBC другите три са по-големи като размер от българския като сумарно кредитния портфейл е към 30 милиарда евро (от които 4 милиарда евро в ОББ). Всяка от банките в обособените страни си има свое управление и основен изпълнителен шеф, тъй че функционалността на Андронов към този момент ще е по-скоро стратегическа в сравнение с оперативна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР