Машина за убиване. Така полицейски детектив нарича чаровния дългокос и

...
Машина за убиване. Така полицейски детектив нарича чаровния дългокос и
Коментари Харесай

Машина за убиване: Чаровният сваляч Родни Алкала, ликвидирал 130 жени

Машина за ликвидиране. Така полицейски детектив назовава чаровния дългокос и безочлив сваляч Родни Алкала. Роденият в Сан Антонио Тексас хубавец става прочут като участник в телевизионното шоу „ Игри на запознанства ”, което по-късно се трансформира и в негов незаконен прякор. Той печели предаването в пика на „ кариерата ” си на сериен палач.

Алкала е един от най-продуктивните серийни убийци на Америка. Често е сравняван с най-смъртоносния убиец на всички времена - Тед Бънди. Според събрани сведения, той е ликвидирал над 130 души. Представяйки се с подправена идентичност, той омайвал красиви и млади девойки, след което ги изнасилвал и убивал. Сред жертвите му са медицински сестри, стюардеси, музикантки.  

Кой е Родни Алкала

Родни Джеймс Алкала е роден в Сан Антонио Тексас на 23 август 1943 година. Имал доста тежко детство. Когато бил на 12, татко му напуща фамилията си и Родни заживява с майка си и сестрите си в предградията на Лос Анджелс.  Коефициентът му на просветеност е 160. На 17 години се записва в армията, само че получава нервозен срив и е диагностициран с антисоциално разстройство.

Първата жертва

Първото си закононарушение Родни прави през 60-те години на предишния век. През 1968 година чаровникът води 8-годишната Тали Шапиро в жилището си с желание да я изнасили и убие. Плановете му се провалят, откакто инцидентен минувач вижда по какъв начин мъжът примамва детето в колата си на бул. „ Сънсет ”. Свидетелят наблюдава Алкала до дома му и подава сигнал в полицията. Униформените съумяват да се намесят. За страдание момичето е открито изнасилено и с разрушен от железна тръба череп, заобиколено от фотографско съоръжение. Родни Алкала съумява да избяга през задния вход на жилището си.

Полицията потегля по петите на Родни, по тази причина той взема решение да смени своята идентичност. Започва да се показва с името Джон Бергер и отпътува за Ню Йорк и се записва в университета. Интересна детайлност е, че там посещава курса по кино изкуство Роман Полански, който по-късно също получава обвинявания като полов принудител.

Следващото известно закононарушение

Следващото известно закононарушение на Родни Алкала е осъществено на 12 юни  1971 година Тогава той брутално изнасилва и убива 23-годишна стюардеса на име Корнелия Мишел Крили. Младата жена е открита задушена със личния си чорапогащник в жилището си в Манхатън. Престъплението е разкрито едвам през 2011 година.

Скоро по-късно ликвидиране Родни Алкала става един от „ Десетте най-издирвани бегълци на Федералното бюро за следствие (ФБР) ”.

Арестуван е, само че му се разминава

Докато плакати на чаровника са разлепени из Америка, Алкала работи като консултант в детски арт лагер за театрално майсторство край езерото Сънапий в Ню Хемпшир. Там той продължава да се показва за Джак Бръгър. За негов неприятен шанс двама от малчуганите в лагера го разпознават и оповестяват в полицията. Родни е задържан и екстрадиран в Калифорния. Обвинен е в обезчестяване и опит за ликвидиране на дребната Тали. Семейството на момичето обаче не разрешава тя да свидетелства в процеса поради контузията, която това може да ѝ аргументи това. Затова Алкала получава присъда единствено за нахлуване. Освободен е предварително единствено след 17 месеца по стратегия за превъзпитаване на половите насилници.

Скоро откакто е пуснат на независимост Родни още веднъж попада зад решетките поради нахлуване над 13-годишната Джули. Момичето съумява да се обади на незабавния номер 911 и да заяви, че е отвлечена от мъж на име Хънтингтън Бийч, до момента в който чака учебния рейс. Детето споделя, че непознатият предложил да я закара, само че вместо към учебното заведение, той потеглил към плажа на окръг Ориндж. Щом достигнали до мястото, той я задърпал към скалите, принудил я да пуши марихуана и я целувал принудително.

Джули, за разлика от Тили, свидетелства против Родни Алкала в съда, само че единственото закононарушение, в което той е упрекнат е нарушение на изискванията на пробацията си и предоставяне на марихуана на малолетно лице. Родни прекарва 2 години зад решетките, след което още веднъж е условно освободен.

Още едно изкусно изплъзване

На 15 юли Родни Алкала набелязва нова жертва. Това е 23-годишната Елън Хоувър, щерка на притежателя на известния нощен клуб „ Сирос ”. Момичето е кръщелница на Дийн Мартин и Сами Дейвис-младши. Елън изчезва безследно. Единствената диря, която полицията има,е, че във съдбовния ден, в който е забелязана за последно, тя е отбелязала в тефтерчето си, че има среща с някой си Джон Бъргър. Разследващите са в задънена улица.

Алкала отново съумява изкусно да се измъкне от полицията. Той се връща в Лос Анджелис и там стартира работа в „ Лос Анджелис Таймс ”.

Никой не съумява да свърже Джон Бъргър с Родни Алкала, до момента в който от ФБР не получават сигнал, че преди няколко години педагог в юношески арт лагер в Ню Хепшир на име Джон Бъргър, е бил задържан. Федералното бюро за следствие откриват и разпитват Алкала. Пред униформените той признава, че познава Елън, само че защото тялото ѝ към момента не било намерено, той е освободен без обвинявания.

Трупът на момичето е открит съвсем година по-късно край историческата къща музей на Рокфелер, където Родни постоянно правел „ фотосесии ” на своите жертви.

Кървавата поредност продължава

Неразкритите закононарушения продължавали да се натрупат по бюрата на полицейските детективи. В града върлувал яростен нарушител, а криминалистите били в задънена улица.

През ноември 1977 година  започва следствието на нов случай - убийството на 18-годишната Джил Барком в Лос Анджелис. Момичето от Бруклин било високо едвам метър и половина и тежало единствено 45 кг. Похитителят ѝ я отвлича от бул. „ Сънсет ”. Тялото на Джил е открито край „ Мълхоланд Драйв ”, наоколо до къщата на артиста Марлон Брандо. Съдебните медици откриват, че тя е удушена цели три пъти - с колан, с чорапогащника ѝ, а най-после и с крачола на панталона ѝ. Черепът ѝ бил разрушен. Откриването на натрупа на Джил основава блъсканица и прекъсва фотосите на филм, по който се работело в региона по това време.

Не след дълго полицията стартира следствие и по случай с изнасилването на 15-годишно момиче, изпаднало в безсъзнание след фотосесия.

Кървавата поредност продължава, откакто е открита мъртва 27-годишната здравна сестра Джорджия Уикстед през декември 1977 година в жилището ѝ в Малибу. Трупът на младата жена е открит единствено месец след убийството на Джил и единствено няколко дни, откакто ФБР разпитва Алкала за изгубването на Елън Хоувър в Ню Йорк.

Междувременно Алкала излежава и къса присъда за владеене на марихуана. Излиза от пандиза през юни 1978 година.

„ Игри на запознанства ”

Същата година Родни се записва за присъединяване в телевизионното предаване за сватовници „ Игри на запознанства ”. Продуцентите виждат у него идеалният играч с нехаен костюм, златна верижка, дълга коса и безочлив сексапил. Представят го като фотограф, който обича да кара мотор и да скача с парашут. Той би трябвало да се състезава за сърцето на учителката от Аризона Шерил Брадшоу с още двама съперници. Тримата ергени били скрити зад заслон. Шерил кара състезателите да се опишат, все едно са нейната вечеря. Родни дава проницателен отговор:

„ Аз съм банан и наподобявам доста апетитен. Обели ме! ”, споделя той.

Отговорът му очевидно впечатлява Шерил и той печели. Наградата е среща с Шерил Брадшоу. Тя обаче го намира за злокобен. След шоуто двамата беседват зад кулисите и Шерил взема решение, че той освен е безочлив коцкар, само че има нещо плашещо у него. Жената се доверява на интуицията си и отхвърля да излезе на среща с Родни, което евентуално избавя живота ѝ.

Кървавото възмездие на Родни Алкала

След отхвърли на Шерил Алкала е унищожен и разгневен. За възмездие убива още две дами. Едната от жертвите му е Робин Самосо. Тялото ѝ е открито 12 дни след известието за нейното изгубване от Хънтингтън Бийч, написа laurenzuniga.com. Приятели на Робин описват пред детективите за подозрителен фотограф, който се навъртал край нея, преди да изчезне. Те даже разказват хипотетичния нарушител и с тяхна помощ е изработен портрет на външността му.

Скицата е разпозната от служителя по условното освобождение на Алкала. Той е арестуван и задържан през 1979 година. Чаровникът отново се оказва любимец на ориста. Въпреки предходните санкции Върховният съд на Калифорния взема решение, че има дезинформация за предходните му полови закононарушения.

Осъден на гибел

Започва поредност от каузи. След няколко присъди „ отговорен ” Апелативният съд от девети окръг изненадващо анулира наказването му. Железни доказателства против него са открити, откакто ДНК от спермата му е съпоставена със следи от четири неразрешени случая с мъртви девойки. Съвпадение е намерено в случаите с убийствата на Джорджия Уикстед, Шарлот Ламб, Джил Паренто и Джил Баркомб.

През 2003 година Родни Алкала се изправя на подсъдимата пейка за трети път за гибелта на четирите дами. По време на процеса Родни се пробва да се направи на вманиачен. Представя се за собствен юрист, който по едно и също време разпитва себе си и дава отговор на личните си въпроси.

В последна сметка е приет за отговорен за едвам пет убийства. Осъден е на гибел през 2010 година.

По време на обиска в дома на Алкала са открити стотици фотографии с голи девойки. За да схванат къде са моделите и дали не са станали жертва на серийния палач, полицията разгласява 120 от фотосите. 21 девойки се разпознават и се обаждат на детективите. Няколко фамилии със страдание откриват на фрагментите свои близки, изчезнали безследно преди години. Още 900 фотоси полицията не разгласява поради прекомерно еротичното им наличие.

По време на четенето на смъртната присъда на Родни Алкала съдията по процеса Бони Джи Витнер се разплаква, говорейки за ужасяващите брутални неща, които смъртоносният чаровник е предизвикал на своите жертви.

 „ Той е извънреден артист. Серийните убийци са хищници и се държат като животни, преследващи плячката си, а през останалото време се пробват да се слеят с тълпата, тъй че да станат невидими ”, споделя за Родни Алкала престъпния профайлър Пат Браун.

Не дочаква осъществяването на смъртната присъда

Родни Алкала апелира повече от десетилетие своята смъртна присъда. Тя по този начин и не е изпълнена. Серийният палач издъхва от естествена гибел на 77 години. Обявен е за мъртъв в 1:43 часа на 24 юли т.г. в болница, близо край щатския затвор Коркоран в Централна Калифорния, оповестяват лекарите, представени от weeks2020.com.

Още от създателя:

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР